Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie po złamaniu nogi

donna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

2 grudnia złamałam nogę na terenie prywatnym. Założono gips na 5 tygodni. Po tym okresie 7 stycznia 2008 gips zdjęto i okazało się, że mam naderwane ścięgno achillesa i kolejne 5 tygodni nie mogłam stawać na nodze. 4.lutego mam się zgłosić do ortopedy na wizytę kontrolną i podjąć dalszą rehabilitację.

Jestem pracownikiem ubezpieczonym.

Kiedy powinnam zacząć załatwiać jakieś odszkodowanie i od czego zacząć. Czy mogę się ubiegać o jakieś dodatkowe pieniądze, bo wiadomo, że przebywając na zwolnieniu lekarskim środków finansowych jest znacznie mniej. Proszę o poradę.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

jeżeli to był wypadek w domu z ZUSu nie przysługuje Ci odszkodowanie, natomiast możesz starać się o odszkodowanie z włąsnego dobrowolnego ubezpieczenia NW lub z pracowniczego, Pani Ewania na tym się zna, ale zadaj pytanie w dziale wypadek w pracy, może Ci coś podpowie pozdro!

Złamałam rękę w drodze z pracy.Do kiedy mogę zgłosić w Zakładzie Pracy.Czy wystarczy jeżeli zgłoszę po zakończeniu l-4 czy muszę wcześniej.Złamałam 8 stycznia

Po kolei:

DONNA - "machoniowy stol" odpowiedzial Ci bardzo dobrze. Nie wiem, co mialas na mysli piszac, ze jestes pracownikiem ubezpieczonym?

Jesli chodzi o swiadczenia z ubezpieczenia spolecznego - czyli z ZUS, to tak jak napisal MS - z tytulu wypadku nie zwiaznego z pracą nic Ci sie nie nalezy.

Jesli natomiast mialas na mysli jakies ubezpieczenie w Towarzystwie Ubezpieczeniowym (np. grupowe w zakladzie pracy, lub indywidualne, ktore oplacasz sobie sama) to o odszkodowanie mozesz zaczac sie starac dopiero PO zakonczonym leczeniu i rehabilitacji.

Zwroc sie wtedy albo do swoich kadr (jesli dot. ubezp. grupowego) albo do swojego posrednika ubezpieczeniowego (jesli dot. to ubezpieczenia indywidualnego).

KATARZYNO - wypadek w drodze do pracy lub z pracy nalezy zglosic rowniez jak najszybciej, bo - choc nie ma z tego tytulu juz jednorazowego odszkodowania i innych niektorych swiadczen, ktore wystepuja przy wypadkach PRZY pracy to - jesli zostanie sporzadzona "Karta wypadku w drodze z pracy" - bedziesz miala zwolnienie platne 100 % (potocznie mowiąc) a nie tylko 80 % jak w przypadku "zwyklego" chorobowego.

Tak wiec - w Twoim interesie lezy, zeby zaklad pracy jak najszybciej sporządzil Karte wypadku w drodze z pracy i na jej podstawie naliczyl Ci 100 % "chorobowego".

Pozdrawiam:-)

• 4 miesiące temu...

Witam

Ja uległam wypadkowi w drodze do pracy spadając ze schodów i łamiąc sobie poważnie nogę. Zgłosiłam wypadek do firmy telefonicznie-czekając na pogotowie - a potem po wypisie ze szpitala zawożąc zwolnienie lekarskie- jak narazie za pierwszy miesiąc nieobecności w pracy policzyli mi 80% wynagrodzenia jak przy zwykłym zwolnieniu "chorobowym" Chciałam zapytać kiedy musiałabym zgłosić aby zakład pracy sporządził "kartę wypadku" i czy w moim przypadku mogę coś takigo zrobić. Nie wiem też czy moja firma płaci ubezpiecznie NW . I chciałabym sie dowiedzieć czy ewentualnie w ZUSie mogę ubiegać się i także kiedy o zasiłek rehabilitacyjny a także kiedy i w jakim przypadku mogłabym sie ubiegać o rentę chorobową i jak to formalnie wygląda i w jakich przypadkach.

• 2 tygodnie później...

Jest tu pomieszanych kilka spraw.

Wypadek w drodze do pracy przeciez zglosilas. Pracodawca ma obowiazek sporzadzic karte wypadku. Ona daje podstawe do 100% "chorobowego". To jesli chodzi o ZUS. Przy wypadkach "w drodze" nie ma innych swiadczen z ubezpieczenia spolecznego, czyli z ZUS.

Piszesz, ze nie wiesz, czy Twoja firma placi ubezpieczenie NW? O to pytaj w kadrach.

A czy wiesz czy placi skladki do ZUS? To mozesz sprawdzic sobie sama.

Pracujesz legalnie? Masz umowe o prace? Dostajesz co miesiac pasek płacowy z wypłaty albo druk RMUA? Tam bedziesz miala wyszczegolnione składki.

• 11 lat później...
Witam Państwa. Jestem żołnierzem i mam w pracy ubezpieczenie grupowe. Pół roku temu przewróciłem się na rowerze i złamałem nogę. Kolega mi powiedział, że mogę dostać odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu po nieszczęśliwym wypadku. Co mam więc zrobić, żeby uzyskać odszkodowanie?

Witam serdecznie,

ubezpieczenia grupowe chronią nas od następstw nieszczęśliwych wypadków - ale nie wszystkich i nie zawsze. Radzę więc spojrzeć do umowy z ubezpieczycielem oraz Ogólnych Warunków Ubezpieczenia i sprawdzić czy takie zdarzenie jest objęte ochroną. W większości jednak polis tak poważny uraz jak złamanie nogi powinien być objęty ochroną, więc radzę zebrać komplet dokumentów medycznych i po zakończonym leczeniu zgłosić się do ubezpieczyciela z prośbą o wypłatę odszkodowania. Proszę też sprawdzić, czy Pana polisa obejmuje pobyt w szpitalu, operację czy koszty leczenia.

Co do samego urazu to wysokość uszczerbku na zdrowia zależy od rodzaju polisy oraz jej warunków a także od samego urazu, jego leczenia oraz stanu zdrowia po zakończonym leczeniu. Bez kompletu dokumentów medycznych oraz polisy nie jestem w stanie podać konkretnej wysokości uszczerbku. Wysyłam artykuł w temacie urazu nóg, może okaże się pomocny.

Życzę zdrowia i powodzenia. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela