radekrawablo Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Witam,W dniu dzisiejszym miałem następujące zdarzenie:Rowerzysta jadący w korku za mną, nie wyhamował (zatrzymałem się przed przejściem dla pieszych) i uderzył w tył mojego auta. Jadąc dalej z impetem - przeleciał po lewym boku. Efektem tego jest uszkodzona klapa bagażnika, zderzak, lewy tylny błotnik, lewe tylne drzwi. Na razie tyle zauważyłem, bo jest ciemno i dokładne oględziny zrobię dopiero rano.Na miejsce przyjechała policja i wlepiła sprawcy mandat 200zł z ART. 23, sprawca nie posiadał OC. Ja nie mam Auto Casco.Jedyne dane sprawcy, które posiadam to imię, nazwisko i dane roweru, którym się poruszał. Policja odmówiła udostępnienia pozostałych danych, ponieważ sprawca nie wyraził na to zgody. Pytanie: co dalej?Nie mam pieniędzy na naprawdę wszystkiego z własnej kieszeni i ciąganie się miesiącami lub latami po sądach w nadziei, że uda się zwindykować należną kwotę od sprawcy.Czy jest możliwe np. zrobienie kosztorysu w warsztacie, który to kosztorys będzie podstawą do złożenia pozwu na drodze cywilnej? Czy jedyna opcja to samodzielna naprawa i dochodzenie odszkodowania na drodze sądowej? Dziękuję za wszelką pomoc.R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kancelariabugaj Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Witam Niestety jedyna możliwość polubownego załatwienia sprawy, to przedstawienie roszczeń sprawcy wypadku i jego dobrowolne pokrycie szkody (np. na podstawie kosztorysu). Jeżeli tego nie zrobi to pozostaje jedynie droga sądowa. Można dochodzić na podstawie kosztorysu z warsztatu, jednak co do zasady i tak przed sądem musi Pan wnosić o powołanie biegłego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekrawablo Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 A jak wygląda procedura założenia sprawy? Czy żeby wytoczyć komuś sprawę z powództwa cywilnego nie potrzebuję jego danych (adres zamieszkania itp)? Sprawca odmówił podania mi jakichkolwiek danych, nie podał numeru telefonu. Policja również odmówiła ich podania zasłaniając się ustawą o ochronie danych osobowych. Koniec końców mam tylko imię i nazwisko sprawcy - całą resztę danych sprawcy ma policja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kancelariabugaj Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 policja działa niezgodnie z prawem. Na podstawie ustawy o informacji publicznej w zw. z ustawą Prawo o ruchu drogowym (art. 44 ust. 1 pkt 4) są zobowiązani kopię takiej notatki przedstawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekrawablo Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Art. 44. 1. Kierujący pojazdem w razie uczestniczenia w wypadku drogowym jest obowiązany:4) podać swoje dane personalne, dane personalne właściciela lub posiadacza pojazdu oraz dane dotyczące zakładu ubezpieczeń, z którym zawarta jest umowa obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, na żądanie osoby uczestniczącej w wypadku. W porządku. Czyli rozumiem, że muszę się z pismem w tej sprawie zwrócić do wydziału drogówki (powołując się na powyższy Art.) i dopiero po udostępnieniu danych sprawcy z wyceną warsztatu i odpowiednim pozwem (o odszkodowanie) udać się do sądu rejonowego? btw - fajnie, że Policja zna przepisy, które sama egzekwuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi