Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Rowerzysta bez OC sprawcą kolizji. Co dalej? Jak odzyskać pieniądze?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W dniu dzisiejszym miałem następujące zdarzenie:

Rowerzysta jadący w korku za mną, nie wyhamował (zatrzymałem się przed przejściem dla pieszych) i uderzył w tył mojego auta. Jadąc dalej z impetem - przeleciał po lewym boku. Efektem tego jest uszkodzona klapa bagażnika, zderzak, lewy tylny błotnik, lewe tylne drzwi. Na razie tyle zauważyłem, bo jest ciemno i dokładne oględziny zrobię dopiero rano.

Na miejsce przyjechała policja i wlepiła sprawcy mandat 200zł z ART. 23, sprawca nie posiadał OC. Ja nie mam Auto Casco.

Jedyne dane sprawcy, które posiadam to imię, nazwisko i dane roweru, którym się poruszał. Policja odmówiła udostępnienia pozostałych danych, ponieważ sprawca nie wyraził na to zgody.

Pytanie: co dalej?

Nie mam pieniędzy na naprawdę wszystkiego z własnej kieszeni i ciąganie się miesiącami lub latami po sądach w nadziei, że uda się zwindykować należną kwotę od sprawcy.

Czy jest możliwe np. zrobienie kosztorysu w warsztacie, który to kosztorys będzie podstawą do złożenia pozwu na drodze cywilnej? Czy jedyna opcja to samodzielna naprawa i dochodzenie odszkodowania na drodze sądowej?

Dziękuję za wszelką pomoc.

R

Witam

Niestety jedyna możliwość polubownego załatwienia sprawy, to przedstawienie roszczeń sprawcy wypadku i jego dobrowolne pokrycie szkody (np. na podstawie kosztorysu). Jeżeli tego nie zrobi to pozostaje jedynie droga sądowa. Można dochodzić na podstawie kosztorysu z warsztatu, jednak co do zasady i tak przed sądem musi Pan wnosić o powołanie biegłego.

Pozdrawiam

A jak wygląda procedura założenia sprawy? Czy żeby wytoczyć komuś sprawę z powództwa cywilnego nie potrzebuję jego danych (adres zamieszkania itp)? Sprawca odmówił podania mi jakichkolwiek danych, nie podał numeru telefonu. Policja również odmówiła ich podania zasłaniając się ustawą o ochronie danych osobowych. Koniec końców mam tylko imię i nazwisko sprawcy - całą resztę danych sprawcy ma policja.

policja działa niezgodnie z prawem. Na podstawie ustawy o informacji publicznej w zw. z ustawą Prawo o ruchu drogowym (art. 44 ust. 1 pkt 4) są zobowiązani kopię takiej notatki przedstawić.

Pozdrawiam

Art. 44. 1. Kierujący pojazdem w razie uczestniczenia w wypadku drogowym jest obowiązany:

4) podać swoje dane personalne, dane personalne właściciela lub posiadacza pojazdu oraz dane dotyczące zakładu ubezpieczeń, z którym zawarta jest umowa obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, na żądanie osoby uczestniczącej w wypadku.

W porządku. Czyli rozumiem, że muszę się z pismem w tej sprawie zwrócić do wydziału drogówki (powołując się na powyższy Art.) i dopiero po udostępnieniu danych sprawcy z wyceną warsztatu i odpowiednim pozwem (o odszkodowanie) udać się do sądu rejonowego?

btw - fajnie, że Policja zna przepisy, które sama egzekwuje...