strzala Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 Witam serdecznie , pisałem o swoim przypadku w innych wątkach , a wiec przypomnę :22 grudnia 2009 r. jadąc do pracy drogą krajową nr E7 wyskoczyła mi sarna, odruchowo skręciłem w prawą stronę a tam rosły drzewa, uderzyłem w drzewo po czym auto zaczęło koziołkować i uderzyło w drugie drzewo a ja wyleciałem z auta w trakcie koziołkowania.... Doznałem wielu połamań, obie kości udowe połamane w 5 miejscach, kość piszczelowa, rany szarpane głowy , rany szarpane pięty lewej stopy i uszkodzony duży paluch , oraz połamany kręgosłup a dokładniej C2, ponad 1,5 metra blizn , mam problemy ze zgięciem nóg z kucaniem, kuleję , kręgosłup też mi doskwiera .. byłem na komisji lekarskiej PZU i otrzymałem 54 % uszczerbku na zdrowiu, miesiąc temu byłem na komisji lekarskiej z pracy (wojskowej komisji lekarskiej ) i dziś dostałem następujące orzeczenie : 1. Zespół bólowy korzeniowy z objawami ubytkowymi w zakresie korzeni C6-C7 po stronie lewej oraz C5-C6 po stronie prawej po przebytym niestabilnym złamaniu kręgu C2 leczonym operacyjnie stabilizacją tylną międzyłukową C1-C2-C3 autogennym przeszczepem kostnym ;2. przebyte wieloodłamowe złamanie kości udowej lewej w części podkrętarzowej i środkowej trzonu - leczone operacyjnie zespoleniem gwoździem blokowym i usunięciem materiału zespalającego ;3. przebyte wieloodłamowe złamanie kości udowej prawej -leczone operacyjnie ;4. Przebyte bez następstw złamanie części dolnej trzonu kości piszczelowej lewej ;5. Blizny skóry owłosionej głowy okolicy czołowo-ciemieniowej po przebytych ranach cięto-szarpanych ;6. Brak zgiecia palucha stopy lewej po przebytej ranie szarpanej stopy. Uszczerbek na zdrowiu wynosi :ad pkt. 1 rozp.= 10% pozycja wykazu norm 94a -uszczerbek długotrwały;ad pkt. 2 rozp.= 10% pozycja wykazu norm 147a -uszczerbek długotrwały;ad pkt. 3 rozp.= 7% pozycja wykazu norm 147a -uszczerbek długotrwały;ad pkt. 4 rozp.= 0% pozycja wykazu norm nie ma zastosowania ;ad pkt. 5 rozp.= 0% pozycja wykazu norm nie ma zastosowania ;ad pkt. 6 rozp.= 5% pozycja wykazu norm 147a -uszczerbek stały. Drodzy forumowicze z PZU było 54 % a z tej komisji 32 % , jak myślicie odwoływać się od tego? Nie rozumiem dlaczego nie policzyli blizn skoro są mocno szpecące , nie wiem dlaczego jest taka różnica w ilości % , pracuję w wojsku i jestem nie zdolny do swojej pracy tj nie przeszedłem komisji lekarskiej i otrzymałem kategorię N -niezdolny do służby w jednostkach specjalnych, szczerzę to wolałbym iść na jakąś rente niż do jednostki liniowej , nie wiem jak zabrać się do tego jak sie kwalifikuje na rentę... proszę o jakieś rady i opinie...pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1661348262 Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 Witam,Na pewno należy się odwołać od decyzji. Czy druga komisja w ogóle znała decyzję komisji PZU? W odwołaniu można się się powołać na pierwszą komisję, ponieważ zasiadają w niej również uprawnieni lekarze orzecznicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strzala Posted November 27, 2012 Author Share Posted November 27, 2012 Dziękuję za odpowiedź. A więc mówiłem o tym przewodniczącemu komisji ale powiedział że to bez znaczenia i nie okazał zainteresowania . Mam blizny na nogach , na odcinku szyjnym , na głowie (potylica i ciemiączko ) za to też należy się jakiś % prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strzala Posted November 27, 2012 Author Share Posted November 27, 2012 a orientuje się ktoś może czy do uszczerbku na zdrowiu zalicza się szkoda osobowa, obejmuje cierpienia fizyczne lub moralne ( za doznany ból, cierpienie i szkody moralne oraz doznany szok nerwowy) ? pisać o tym w odwołaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts