Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Ile procent za utratę IV i V palca lewej ręki?

lidkata
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:). Mój mąż pracuje jako stolarz i uległ wypadkowi w pracy. Frezarka obcięła mu dwa palce lewej dłoni (jest praworęczny). Niedawno był na komisji w ZUS-ie i lekarz orzecznik przyznał mu tylko 6% trwałego uszczerbku. Z PZU przyznane miał 14%. Chciałam zapytać czy orzeczenia lekarzy mogą się tak różnić? Zadziwiające jest dla mnie jeszcze to, że wyczytałam, że za złamanie kości nosowej jeden lekarz daje 5% a drugi za obcięcie 2 palców 6%. Czy potrafi mi kroś odpowiedzieć ile procent powinien dostać mój mąż za swoją szkodę?

Pozdrawiam. Lidka

• 1 miesiąc temu...
lidkata wrote:
Witam:). Mój mąż pracuje jako stolarz i uległ wypadkowi w pracy. Frezarka obcięła mu dwa palce lewej dłoni (jest praworęczny). Niedawno był na komisji w ZUS-ie i lekarz orzecznik przyznał mu tylko 6% trwałego uszczerbku. Z PZU przyznane miał 14%. Chciałam zapytać czy orzeczenia lekarzy mogą się tak różnić? Zadziwiające jest dla mnie jeszcze to, że wyczytałam, że za złamanie kości nosowej jeden lekarz daje 5% a drugi za obcięcie 2 palców 6%. Czy potrafi mi kroś odpowiedzieć ile procent powinien dostać mój mąż za swoją szkodę?
Pozdrawiam. Lidka
W sytuacji jakiej znalazł się Pani mąż, mamy do czynienia z dwoma rodzajami ubezpieczenia, mowa tu jest o ubezpieczeniu (zabezpieczeniu) społecznym oraz o np. grupowym ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków PZU. Jeżeli chodzi o orzeczenie lekarza orzecznika ZUS to zostało wydane na podstawie Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. Załącznikiem do tego rozporządzenia jest tabela uwzględniająca ocenę procentową stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.
Palec trzeci, czwarty i piąty
139. Utrata całego paliczka lub części paliczka:
a) palca trzeciego i czwartego - za każdy paliczek prawy 3
lewy 2
b) palca piątego - za każdy paliczek prawy 1
lewy 1
140. Utrata palców III, IV lub V z kością śródręcza prawy 12
lewy 8
141. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palców III, IV, V i odpowiednich kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:
a) ograniczenie funkcji palca - w zależności od stopnia prawy 2
lewy 1
b) znaczne ograniczenie funkcji palca - w zależności od stopnia prawy 4
lewy 3
c) bezużyteczność palca granicząca z utratą prawy 7
lewy 5
Przy uszkodzeniach obejmujących większą liczbę palców globalna ocena musi być niższa niż całkowita utrata tych palców i odpowiadać stopniowi użyteczności ręki. Uszkodzenia obejmujące wszystkie palce z pełną utratą użyteczności ręki nie mogą przekroczyć dla ręki prawej 55% a dla lewej 50%.

Musi Pani mieć na uwadze generalną zasadę ubezpieczeń społecznych, która brzmi: stopień stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu określa się w zależności od skutków, jakie choroba pozostawiła w narządach i układach.

Natomiast jeżeli chodzi o PZU, to również i w tym przypadku, ubezpieczyciel (oraz lekarze) zobligowani są do wydawania opinii o uszczerbku na zdrowiu w oparciu o „tabelę norm oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu PZU”. Znajdzie ją Pani na stronie: http://www.pzu.pl/c/document_library/get_file?uuid=d11c3d3d-7768-4069-be23-b8f58de92970&groupId=10172. Proszę pamiętać, że grupowe ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków PZU, jest ubezpieczeniem cywilno - prawnym, zawieranym przez PZU z osobami fizycznymi, osobami prawnymi albo jednostkami organizacyjnymi nie będącymi osobami prawnymi na rachunek ubezpieczonych. W związku z tym indywidualnie wyceniana jest wysokość 1% uszczerbku na zdrowiu.

• 7 lat później...
Witam wszystkich forumowiczów. Potrzebuję pomocy i mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi coś poradzić. Miałam wypadek przy pracy na magazynie w dużym sklepie budowlanym. Na rękę spadła mi betonowa płyta. Cała dłoń była potłuczona, było kilka złamań kości śródręcza, ale dwa palce były na tyle zmiażdżone, że konieczna była amputacja pierwszego paliczka palca środkowego i wskazującego prawej ręki. Jak wygląda procedura uzyskania odszkodowania z ZUS? W zdarzeniu nie było winy pracodawcy, więc nie mogę liczyć na odszkodowanie z OC pracodawcy.

Witam serdecznie,

czy jest Pani pewna, że w zdarzeniu nie było winy pracodawcy? Może były jakieś uchybienia w związku z BHP? Radzę sprawdzić w protokole BHP, czy nie wskazano jakiejś winy pracodawcy w zdarzeniu - wtedy odszkodowanie byłoby wyższe niż z ZUS. Jeśli jednak był to nieszczęśliwy wypadek, to faktycznie można otrzymać odszkodowanie tylko z ZUS.

Procedura uzyskania odszkodowania z ZUS wygląda następująco:

- po wypadku zgłaszamy wypadek pracodawcy, który ma obowiązek poinformować ZUS o zdarzeniu i sporządzić protokół BHP,

- w trakcie L4 po wypadku w pracy należy nam się 100% wynagrodzenia,

- po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza zbieramy pełną dokumentację medyczną i składamy w ZUSie wniosek o jednorazowe odszkodowanie za wypadek przy pracy,

- w ciągu 7 dni zostajemy skierowani na badanie u lekarza orzecznika,

- po uzyskaniu orzeczenia i informacji o stwierdzonym uszczerbku na zdrowiu mamy 14 dni na odwołanie od orzeczenia lekarza i od decyzji ZUS.

Więcej w temacie wypadków przy pracy można przeczytać w naszym Vademecum. Polecam też lekturę artykułu o urazach dłoni i palców. Może jego lektura pomoże w stwierdzeniu przybliżonego % uszczerbku na zdrowiu.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela