Jump to content
Forum Odszkodowania

dokumenty dla sprawcy wypadku

Recommended Posts

Witam

Jak większość na tym forum mam problem, miałem wątpliwą przyjemność zostać poszkodowanym w kolizji drogowej, osobą która spowodowała wypadek był polak który ma samochód zarejestrowany w niemczech (zdarzenie w polsce).

Oświadczenie o spowodowaniu wypadku sprawca kolizji napisał i podpisał.

Sprawa została skierowana do ubezpieczalni, okazało się że sprawca jest ubezpieczony w innej ubezp. aniżeli podał, ubezpieczalnia która przyjeła dokumenty przekazała sprawę do właściwej w polsce ubezpieczalni która obsługuje ubezpieczyciela niemieckiego.

Pierwsza ubezpieczalnia przyjeła oświadczenie sprawcy ale stwierdziła że pisemne potwierdzenie spowodowania szkody uzyska we własnym zakresie - dziwne ??

Teraz wszystko jest w toku, jednakże sprawca żąda ode mnie danych właścieciela pojazdu (adres zameldowania) oraz numeru polisy mojego OC i nazwy ubezpieczyciela.

W związku z tym mam pytanie czy ja jako poszkodowany mam obowiązek podania sprawcy numeru mojej polisy OC i po co tak naprawdę jest potrzebny ten numer sprawcy kolizji ?????

Będe wdzięczny za odpowiedź i / lub nakierowanie mnie na jakieś podstawy prawne / regulacyjne, sprawa zaczyna lekko śmierdzieć tak się czuje jakby sprawca chciał się wycofać z swojego oświadczenia o spowodowaniu kolizji / wypadku.

• 2 months later...
Dane właściciela pojazdu poszkodowanego mogą być potrzebne jedynie TU sprawcy celem wypłacenia odszkodowania właściwej osobie. Sprawca nie musi ich znać i w ogóle nie musi się pan z nim wdawać w dyskusje. Polisa OC poszkodowanego nie jest potrzebna do likwidacji szkody z OC sprawcy.