o-dominik Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam, potrzebuję pomocy bo nie mogę się dogadać z Zusem, a mianowicie:w dniu 08.08.2012 założyłem działalność gospodarczą i od 08.08 jestem ubezpieczony w Zusie do ubezpieczenia przyjąłem najwyższą składkę tj. 250% podstawy a że nie mogłem przyjąć kwoty 9115 zł. za pełny miesiąc tylko za 24 dni sierpnia więc podstawa od której zapłaciłem składkę to kwota 7056 zł. składka społeczna zapłacona 2251,18 (kwotę 9115 podzieliłem przez 31 dni i pomnożyłem przez 24 dni które faktycznie prowadziłem działalność) w dniu 26.09.2012 miałem wypadek samochodowy w trakcie wykonywania działalności gospodarczej i od tego dnia jestem na zwolnieniu lekarskim - dostałem kartę wypadku i złożyłem wszystkie dokumenty potrzebne w Zusie do wypłaty zasiłku wypadkowego.Zus w dniu 13.12.2012 wypłacił mi pieniądze za cały okres zwolnienia. I tu zaczyna się problem: Zus przyjął podstawę z miesiąca sierpnia nie od kwoty 9115 tylko 7056 i podzielił ją nie na 24 dni faktycznie prowadzonej działalności tylko 31 dni tak jakbym miał działalność od 01.08. W związku z tym mam dużo niższy wypłacany zasiłek niż powinienem. Chyba że ja żle to rozumuję - to jak bym miał działalność od przykładowo 30.08 w wypadek 01.09 to podstawa byłaby liczona za 1 dzień i podzielona też przez 31 dni? Stawka dzienna do wypłaty zasiłku Zus wyliczył 166 zł a nie 213 zł.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dao Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Trochę z innej beczki. Napisał Pan, że miał wypadek samochodowy. Jeśli nie jest Pan sprawcą wypadku, to można uzyskać dodatkowe odszkodowanie z OC sprawcy. Oczywiście w zależności od doznanych urazów. Także tutaj można uzyskać dodatkową kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi