Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

stłuczka z mojej winy

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry się przyznaję, drobna stłuczka z mojej winy jednak drzwi facetowi porysowałem. Sprawa jednak wygląda tak, że kupiłem auto od rodziny jeszcze przed świętami ale umowa jeszcze nie spisana toteż polisa nadal na wujka. Po nowym roku dokonam formalnego zakupu auta. Kwestia tylko taka, że nie chcę aby wujek musiał przeze mnie tracić zniżki więc mam zamiar spisać oświadczenie o wypadku z późniejszą datą. Teraz tylko najważniejsze: co jest bardziej opłacalne - przepisać po nowym roku polisę na matkę (ma tam jakieś drobne zniżki) i spisać oświadczenie na jej polisę czy przepisać polisę na mnie (0 zniżek, prawo jazdy parę miesięcy, 18 lat) i pokryć z mojego OC? Jestem też ciekaw jak sprawa wyglądała by później kiedy wziąłbym w maju stał się współwłaścicielem auta a stłuczkę wziął na polisę wcześniejsza(tzn tą która przechodzi po poprzednim właścicielu na mnie)

Pomijając to że pomysł jest niezgodny z prawem...

Zakładając czysto teoretyczne podejście do tematu.

Nie mam pojęcia dlaczego nie spiszecie najzwyczajniej umowy skoro faktycznie to Ty używasz pojazdu?

Ja bym napisał umowę na rodzica - i z przepisanego ubezpieczenia naprawił auto. (dopłacisz wtedy różnicę ubezpieczenia pomiędzy % zniżek mamy i wujka.) W między czasie podpisałbym już nową polisę z datą zakończenia obowiązującej.

Wszystko byłoby nawet praktycznie zgodnie z prawem bo mogliście z wujkiem zawrzeć przed zdarzeniem umowę ustną (którą nawet praktycznie została zawarta) i teraz po prostu spisać ją na papierze z datą ustnej.

Siebie nawet nie masz sensu wpisywać jako współwłaściciela - tylko dodatkowe opłaty.

######

Brak niepotrzebnego kombinowania. Nie oszukuj z datami wypadku itp bo może się to dla Ciebie źle skończyć.