Witam
Wczoraj otrzymałem decyzję z ZUS o odmowie przyznania jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej. Uzasadnieniem decyzji jest nie uznanie wypadku za wypadek przy pracy. Zespół powypadkowy sporządzając protokół uznał wypadek za wypadek przy pracy. Natomiast ZUS daną dokumentację podważa ? Wypadek polegał na upadku ze schodów. ZUS wskazuje iż nie wystąpiła przyczyna zewnętrzna wypadku przy pracy. Faktycznie w protokole pojawia się stwierdzenie iż nie jestem w stanie powiedzieć co spowodowało upadek. Ale jestem zdrowy na nic nie choruję więc nie wystąpiła żadna przyczyna wewnętrzna. Czy uzasadniając w odwołaniu iż przyczyną było nieanatomiczne stąpnięcie które spowodowało utratę równowagi lub niefortunne ułożenie stopy na schodach może zostać uznane. Co dzieje się z takim odwołaniem czy sąd uzna dopowiedzenie do protokołu ? Czy nie wskazanie konkretniej nazwy przyczyny zewnętrznej jak np. poślizgnięcie, potknięcie dyskwalifikuje kwalifikację wypadku ? Jeśli według mnie nie wystąpiła żadna przyczyna wewnętrzna można z góry założyć iż wypadek spowodowała przyczyna zewnętrzna ? Przyczyna zewnętrzna jest określana jako przyczyna sprawcza, gdyż powinien to być taki czynnik który wśród zespołu przyczyn rozstrzygnął o powstaniu szkodliwego skutku bez którego zaistnienia zdarzenie nie nastąpiłoby zaś powstała szkoda na osobie byłaby wyłącznym skutkiem wystąpienia przyczyn wewnętrznych. Czy według tego rozumowania upadek ze schodów to przyczyna zewnętrzna ???????