Piotr332 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Witam, na początku grudnia miałem wypadek samochodowy nie z mojej winy. Lekarz zrobił mi RTG czaszki i kręgosłupa, postawił diagnozę "naderwanie i skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa" i zalecił kołnierz ortopedyczny na 3 tygodnie. Byłem na zwolnieniu lekarskim miesiąc i kilka dni. W jaki sposób mogę się w tej sytuacji starać o odszkodowanie z OC sprawcy (PZU)? Tzn. w jaki sposób zgłosić tą szkodę, jakie dokumenty złożyć i na co mogę liczyć? Dodam, że nie byłem jeszcze na komisji lekarskiej, ale mam udokumentowaną historię choroby przez lekarza prowadzącego oraz wszystkie wizyty u chirurga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Witam, szkodę należy zgłosić do PZU najlepiej w formie pisemnej. W treści zgłoszenia trzeba opisać stan zdrowia przed wypadkiej, bezpośrednio po nim jak i stan na obecną chwilę. Proszę podać również wartość roszczenia oraz załączyć całą dokumentację ze wszystkich poradni (historię choroby). Kwoty mogą być różne, zazwyczaj kilka tysięcy w postępowaniu przedsądowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr332 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Dzięki za odzew.Czyli reasumując: Składam własnoręcznie napisanie zgłoszenie (hmm podanie?) do PZU, w którym podaję kwotę jaką chcę otrzymać? Czy może są gdzieś gotowe druki do uzupełnienia? Aha i jeszcze jedno pytanie czy "wycieczka" na komisję jest konieczna, czy wystarczy historia choroby sporządzona przez lekarza prowadzącego? Przepraszam za tak dużą ilość pytań, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Wiem tylko, że odszkodowanie mi się należy i zamierzam z tego skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kancelariabugaj Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Witam Na stronie PZU są odpowiednie formularze - można szkodę zgłosić elektronicznie tylko trzeba zeskanować wszystkie potrzebne dokumenty i je załączyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdAndrzej Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Ja wzięłam firmę jak miałam wypadek to jak dostałam kase szybciej niż oni dostali pismo o tym ile dostanę i wogóle to tylko po swoją prowizję szybko przyjechali a jak prosiłam by się odwołali[ bo uznałam że powinni] to już się nie odezwali wcale brak kontaktu i koniec bo kasę dostali i basta. TRZEBA UWAŻAĆ NA TE FIRMY I DUŻO CZYTAĆ OPINII W NECIE O NICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Piotr332 wrote: Witam, na początku grudnia miałem wypadek samochodowy nie z mojej winy. Lekarz zrobił mi RTG czaszki i kręgosłupa, postawił diagnozę "naderwanie i skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa" i zalecił kołnierz ortopedyczny na 3 tygodnie. Byłem na zwolnieniu lekarskim miesiąc i kilka dni. W jaki sposób mogę się w tej sytuacji starać o odszkodowanie z OC sprawcy (PZU)? Tzn. w jaki sposób zgłosić tą szkodę, jakie dokumenty złożyć i na co mogę liczyć? Dodam, że nie byłem jeszcze na komisji lekarskiej, ale mam udokumentowaną historię choroby przez lekarza prowadzącego oraz wszystkie wizyty u chirurga. Jeśli wypadek był nie z twojej winy to możesz starać się o odszkodowanie z oc sprawcy. Ja w takim przypadku skorzystałem w firmy zajmującej się takimi sprawami. Myślę, że pomoc profesjonalnej firmy jest lepsza. Ale jeśli chcesz sam zgłaszać szkodę to będziesz potrzebował wszystkie dokumenty dotyczące wypadku, zwłaszcza dokumenty medyczne, bo rozumiem, że chodzi o obrażenia,których doznałeś w wyniku tego wypadku. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi