Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie z OC sprawcy, uszczerbek na zdrowiu, pomocy!

Piotr332
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku grudnia miałem wypadek samochodowy nie z mojej winy. Lekarz zrobił mi RTG czaszki i kręgosłupa, postawił diagnozę "naderwanie i skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa" i zalecił kołnierz ortopedyczny na 3 tygodnie. Byłem na zwolnieniu lekarskim miesiąc i kilka dni. W jaki sposób mogę się w tej sytuacji starać o odszkodowanie z OC sprawcy (PZU)? Tzn. w jaki sposób zgłosić tą szkodę, jakie dokumenty złożyć i na co mogę liczyć? Dodam, że nie byłem jeszcze na komisji lekarskiej, ale mam udokumentowaną historię choroby przez lekarza prowadzącego oraz wszystkie wizyty u chirurga.

Witam, szkodę należy zgłosić do PZU najlepiej w formie pisemnej. W treści zgłoszenia trzeba opisać stan zdrowia przed wypadkiej, bezpośrednio po nim jak i stan na obecną chwilę. Proszę podać również wartość roszczenia oraz załączyć całą dokumentację ze wszystkich poradni (historię choroby). Kwoty mogą być różne, zazwyczaj kilka tysięcy w postępowaniu przedsądowym...

Dzięki za odzew.

Czyli reasumując: Składam własnoręcznie napisanie zgłoszenie (hmm podanie?) do PZU, w którym podaję kwotę jaką chcę otrzymać? Czy może są gdzieś gotowe druki do uzupełnienia? Aha i jeszcze jedno pytanie czy "wycieczka" na komisję jest konieczna, czy wystarczy historia choroby sporządzona przez lekarza prowadzącego?

Przepraszam za tak dużą ilość pytań, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Wiem tylko, że odszkodowanie mi się należy i zamierzam z tego skorzystać.

Ja wzięłam firmę jak miałam wypadek to jak dostałam kase szybciej niż oni dostali pismo o tym ile dostanę i wogóle to tylko po swoją prowizję szybko przyjechali a jak prosiłam by się odwołali[ bo uznałam że powinni] to już się nie odezwali wcale brak kontaktu i koniec bo kasę dostali i basta. TRZEBA UWAŻAĆ NA TE FIRMY I DUŻO CZYTAĆ OPINII W NECIE O NICH

• 2 tygodnie później...

Piotr332 wrote:

Witam, na początku grudnia miałem wypadek samochodowy nie z mojej winy. Lekarz zrobił mi RTG czaszki i kręgosłupa, postawił diagnozę "naderwanie i skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa" i zalecił kołnierz ortopedyczny na 3 tygodnie. Byłem na zwolnieniu lekarskim miesiąc i kilka dni. W jaki sposób mogę się w tej sytuacji starać o odszkodowanie z OC sprawcy (PZU)? Tzn. w jaki sposób zgłosić tą szkodę, jakie dokumenty złożyć i na co mogę liczyć? Dodam, że nie byłem jeszcze na komisji lekarskiej, ale mam udokumentowaną historię choroby przez lekarza prowadzącego oraz wszystkie wizyty u chirurga.

Jeśli wypadek był nie z twojej winy to możesz starać się o odszkodowanie z oc sprawcy. Ja w takim przypadku skorzystałem w firmy zajmującej się takimi sprawami. Myślę, że pomoc profesjonalnej firmy jest lepsza. Ale jeśli chcesz sam zgłaszać szkodę to będziesz potrzebował wszystkie dokumenty dotyczące wypadku, zwłaszcza dokumenty medyczne, bo rozumiem, że chodzi o obrażenia,których doznałeś w wyniku tego wypadku. powodzenia