dawidw21 Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Witam, mam kilka pytań. Byłem uczestnikiem zdarzenia drogowego, w którym policja nie ustaliła winnego spowodowania tego zdarzenia. Policja skierowała sprawę do sądu przeciwko osobie, która po zeznaniach składanych w Komendzie Powiatowej jest według Policji sprawcą zdarzenia. Zdarzenia drogowe miało miejsce 09.06.2007, data skierowania sprawy do sądu to 10.07.2007. Do tej pory nie uzyskałem żadnej informacji z sądu o terminie rozprawy. W związku z tym moje pytanie brzmi: ile czasu ma sąd na rozpatrzenie wniosku złożonego przez Policję?? Drugie pytanie jest następujące: czy ubezpieczyciel wypłaci mi odszkodowanie jeśli sprawcą zdarzenia drogowego był pasażer, a nie kierowca pojazdu? Zdarzenie polegało na tym że w momencie omijania przeze mnie pojazdu stojącego na stacji benzynowej pasażer w/w pojazdu otworzył gwałtownie drzwi czym spowodował uszkodzenia mojego samochodu. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golum Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 ubezpieczenie oc służy zabezpieczeniu kierowcy przed szkodami wyrządzonymi przez ruch pojazdu, pierwszy raz się spotykam z takim pytaniem czy ubezpieczyciel wypłaci jeżeli to pasażer wywołał wypadek, hmm, moim zdaniem jak najbardziej, gdyż odpowiada za szkody wyrządzone ruchem tego pojazdu niezależnie co się stało (np. nie było nikogo w aucie i samochód zjechał z górki potrącając np, starszego Pana, wtedy też odpowiada TU).no i doczytałem...tak, bym powiedział że będzie odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi