Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Jak uzyskać odszkodowanie po wypadku na budowie? brak danych o ubezpie

angeliva
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, sprawa wygląda następująco. Miałem wypadek w pracy na rusztowaniu należącym NIE do mojego pracodawcy, a do podwykonawcy, który został wynajęty przez właściciela remontowanego budynku. Owy podwykonawca nie poczuwa się do winy (rusztowanie było uszkodzone, co było bezpośrednią przyczyna wypadku) i w tym momencie zaczyna się problem. Co powinienem zrobić? Nie znam firmy ubezpieczeniowej podwykonawcy, ani jego adresu i innych danych (prócz imienia i nazwiska).

Proszę o wskazówki, jak mogę uzyskać od ubezpieczyciela podwykonawcy pieniądze za wypadek?

Pozdrawiam!

Zgłośic sprawę do inspekcji pracy ;) A poważnie to prosze próbowac skontaktowć się z właścicielem firmy i z nim próbować ustalic co dalej. Myślę, że powinien Pan także w swojej firmie wyjaśnić pewne rzeczy.

retsoop wrote:
Zgłośic sprawę do inspekcji pracy ;) A poważnie to prosze próbowac skontaktowć się z właścicielem firmy i z nim próbować ustalic co dalej. Myślę, że powinien Pan także w swojej firmie wyjaśnić pewne rzeczy.
Próbowałem... Niestety pracodawca i właściciel budynku twierdzą, że nie posiadają potrzebnych danych na temat podwykonawcy. Podwykonawca nie chce oczywiście podać ubezpieczyciela.
Czy mogę w jakiś sposób działać na własną rękę? Zgłosić to komuś? Już jedna sprawa toczy się na policji przeciw temu panu w związku z zaniedbaniami na budowie, jednak z moim ubezpieczeniem nie ma to za wiele wspólnego.

Witam, proszę rozwinąć temat. Jakie były obrażenia, w jaki sposób rusztowanie było uszkodzone, kto je postawił, z jakiej wysokości był upadek, czy są ważne badania wysokościowe, czy to wypadek ciężki-lekki, postepowanie na prokuraturze, itp...

- jakie były obrażenia - rozsypanie się kolana, operacja, wkręcane śruby,

- w jaki sposób rusztowanie było uszkodzone - przegnite deski,

- kto je postawił - podwykonawca wynajęty przez właściciela budynku,

- z jakiej wysokości był upadek - z drugiego piętra kamienicy na piach, po drodze noga zaczepiła się o jeden z elementów,

- czy są ważne badania wysokościowe - tak,

- czy to wypadek ciężki-lekki - raczej ciężki, choć to moje subiektywne wrażenie, uszczerbek na zdrowiu 15%

- postepowanie na prokuraturze - z tego co wiem to podwykonawca ma postępowanie rozpoczęte przez policję w sprawie uchybień odnośnie niedopilnowania rusztowania.

Co powinienem w takiej sytuacji zrobić, jeśli nie znam ubezpieczyciela podwykonawcy? Jak mogę domagać się pieniędzy? Jaką drogą?

Odpowiedzialność podwykonawcy opiewa na zasadzie winy, co znaczy, że po zakończeniu postępowania przez prokuraturę otwiera się dopiero droga dochodzenia roszczeń. Wszytkie dane podmiotu, bądź osoby odpowiedzialnej za zdarzenie otrzyma Pan na policji. Wracając do polisy OC to należy zwrócić się z oficjalnym pismem do właściciela firmy o jej udostępnienie zastrzegając, że w przypadku jej nie podania roszczenia kierowane będą bezpośrednio do niego.