odszkodowanie-wypadek

Założył zxcvbnm, 21 stycznia 2013 · 310 wyświetleń

zxcvbnm

Witam,

kilka miesięcy temu w wypadku zginął mój syn. Proszę o pomoc w ustaleniu czy i jakiego odszkodowania mogę się ubiegać? Syn jechał motocyklem i zderzył się z samochodem, który wyjeżdżał z parkingu, zginął na miejscu. niedługo ma odbyć się pierwsza rozprawa przeciwko kierującemu samochodem- pytanie czy w tym momencie wynająć już kancelarię odszkodowawczą, czy jest za wcześnie- nie ma orzeczenia o winie. Obaj byli trzeźwi w momencie wypadkuW pismach z sądu Syn jest traktowany jako osoba poszkodowana. Z góry dziękuję za wszelkie porady.

bystry-szlak39
Jeżeli sprawa winy nie budzi wątpliwości i jest Pani pewna że wyrok będzie skazujący to proponuję jeszcze się wstrzymać od zlecenia sprawy o odszkodowanie. Na rynku jest bardzo wiele firm i kancelarii świadczących tego typu pomoc prawną. Trzeba przeprowadzić dokładne rozpoznanie i dokładnie przeanalizować umowy. Licytacja kto uzyska więcej jest tutaj najmniej ważna i świadczy tylko o braku taktu ze strony osób reklamujących się w ten sposób. Ma Pani aż 20 lat od wypadku na podjęcie decyzji którą kancelarię wybrać. W sytuacji kiedy wyrok skazujący nie jest taki pewny, proponuję zdecydować się wcześniej, ponieważ wiele kancelarii może włączyć się w postępowanie przed sądem i udzielić pomocy również na tym etapie, pomagając doprowadzić do sprawiedliwego rozstrzygnięcia sprawy karnej która w tej chwili jest najważniejsza.
zxcvbnm
Dziękuję bardzo za odpowiedzi- szczególnie użytkownikowi ambrozy. Po rozmowie z osobą, która zna się na prawie bardziej niż ja dowiedziałam się, że kwestia winy niekoniecznie musi być tak jasna jak uważałam- nie znam prędkości z jaką jechał syn...za Pana radą skontaktowałam się już z jedną z firm odszkodowawczych z mojej okolicy, ale oni nawet nie są zainteresowani rozprawą- nam też odradzono udział... sama nie wiem co robić, może znajdą się użytkownicy, którzy przeżyli już taką sytuację...