jackie2222 Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 pracuje w polsce w polskiej firmie jedynym moim ubezpieczeniem jest ubezpieczenie podstawowe w ZUS, poza granicami państwa złamałem noge w skutek czego przeszedłem operacje, moja rehabilitacja potrwa kilka miesięcy, czy należy mi sie odszkodowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rehor Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Witam!!!2 tyg. temu miałam wypadek w domu i złamałam kręg lędźwiowy.Mam ubezpieczenie podstawe w Zusie. Proszę o informację krok po kroku jak mam załatwić ewentualne odszkodowanie.Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 13 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Jak czytam powyzsze posty to mysle, ze w szkolach powinni uczyc zupelnie innych rzeczy niz uczą.( Nie macie Panstwo UBEZPIECZENIA w ZUSie. Nie ma takiego pojęcia: "mam ubezpieczenie w ZUSIE".ZUS - czyli Zaklad Ubezpieczen Spolecznych to nie jest Towarzystwo Ubezpieczeniowe.Do ZUSu wplaca sie skladki na ubezpieczenie zdrowotne, chorobowe i wypadkowe (na ewentulane odszkodowania z tytulu wypadkow przy pracy!). Skladki te dają prawo korzystac osobom, za ktore jest taka skladka odprowadzana (czyli głównie osobom pracującym) z podstawowej opieki lekarskiej - lekarstw, zasiłku chorobowego w czasie niezdolnosci do pracy (czyli choroby), leczenia szpitalnego, czy pozniej emerytury lub renty inwalidzkiej.Czyli - NIE JEST TO UBEZPIECZENIE w takim rozumieniu jak Panstwo tu myslicie.Skladki do ZUSu oplacają pracodawcy bądź osoby prowadzące jednoosobową dzialalnosc gospodarczą.Dlatego - przy wypadkach innych niz wypadki przy pracy lub wypadki traktowane na rowni z wypadkami przy pracy nie mozna myslec o odszkodowaniu z ZUS-u!I dlatego wlasnie kazdy z nas powinien byc ubezpieczonym samodzielnie, prywatnie lub poprzez zaklad pracy (ale oplacając sobie skladke z wlasnej pensji!) w jakims Towarzystwie Ubezpieczeniowym, bo - jak widac - "wypadki chodzą po ludziach - a ludzie po wypadkach - nie zawsze...."Wtedy dopiero TAM mozna starac sie o odszkodowanie z tytulu wypadkow do ktorych doszlo gdziekolwiek poza pracą i bez związku z pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArekB Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Mam pytanie czy jeśli miałem wypadek po pracy to mogę dostać odszkodowanie z ZUS? Czy jak mam ubezpieczenie w pracy to z tego też mogę dostać odszkodowanie? Wracając z pracy najechałem na dziurę i złamałem rękę w łokciu. Ile mogę uzyskać za taki wypadek, bo nie wiem czy warto się za to zabierać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Szanowny Panie, jeśli wypadek wydarzył się w drodze z pracy, a wracał Pan najkrótszą drogą do domu, to wypadek może zostać zakwalifikowany, jako wypadek w drodze z pracy. Za takie zdarzenie nie przysługuje jednorazowe odszkodowanie z ZUS, jednak świadczenia chorobowe i rehabilitacyjne będą wypłacane w wysokości 100%. Jeśli posiada Pan ubezpieczenie pracownicze (NW lub na życie) a zakres ubezpieczenia nie obejmuje jedynie miejsca i godzin wykonywania pracy, jak najbardziej można dochodzić odszkodowania z tej polisy. Odszkodowanie może Pan uzyskać z każdej polisy NW lub ubezpieczenia na życie, chyba że zakres ochrony ubezpieczeniowej nie obejmuje takich zdarzeń - proszę zapoznać się z warunkami polisy i OWU. Wypłata odszkodowania w przypadku polis indywidualnych uzależniona jest od wysokości sumy ubezpieczenia i orzeczonego trwałego uszczerbku na zdrowiu. Więcej na ten temat może Pan poczytać tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/ Wysokość uszczerbku za złamanie w obrębie łokcia będzie uzależnione od zakresu złamania (ilość złamań, rodzaj złamania np. z przemieszczeniem), sposobu stabilizacji - np. płytka czy szpilki oraz przede wszystkim następstw powypadkowych w postaci ograniczenia ruchomości, zespołu bólowego, wystąpienia powikłań w postaci stawu rzekomego. Jeśli złamanie pozostawi dysfunkcję łokcia, uszczerbek może być wysoki. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi