Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie powypadkowe poza pracą z ubezpieczenia obowiazkowego

jackie2222
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pracuje w polsce w polskiej firmie jedynym moim ubezpieczeniem jest ubezpieczenie podstawowe w ZUS, poza granicami państwa złamałem noge w skutek czego przeszedłem operacje, moja rehabilitacja potrwa kilka miesięcy, czy należy mi sie odszkodowanie ?

Witam!!!

2 tyg. temu miałam wypadek w domu i złamałam kręg lędźwiowy.Mam ubezpieczenie podstawe w Zusie. Proszę o informację krok po kroku jak mam załatwić ewentualne odszkodowanie.Dziękuję z góry.

Jak czytam powyzsze posty to mysle, ze w szkolach powinni uczyc zupelnie innych rzeczy niz uczą.:-((

Nie macie Panstwo UBEZPIECZENIA w ZUSie. Nie ma takiego pojęcia: "mam ubezpieczenie w ZUSIE".

ZUS - czyli Zaklad Ubezpieczen Spolecznych to nie jest Towarzystwo Ubezpieczeniowe.

Do ZUSu wplaca sie skladki na ubezpieczenie zdrowotne, chorobowe i wypadkowe (na ewentulane odszkodowania z tytulu wypadkow przy pracy!). Skladki te dają prawo korzystac osobom, za ktore jest taka skladka odprowadzana (czyli głównie osobom pracującym) z podstawowej opieki lekarskiej - lekarstw, zasiłku chorobowego w czasie niezdolnosci do pracy (czyli choroby), leczenia szpitalnego, czy pozniej emerytury lub renty inwalidzkiej.

Czyli - NIE JEST TO UBEZPIECZENIE w takim rozumieniu jak Panstwo tu myslicie.

Skladki do ZUSu oplacają pracodawcy bądź osoby prowadzące jednoosobową dzialalnosc gospodarczą.

Dlatego - przy wypadkach innych niz wypadki przy pracy lub wypadki traktowane na rowni z wypadkami przy pracy nie mozna myslec o odszkodowaniu z ZUS-u!

I dlatego wlasnie kazdy z nas powinien byc ubezpieczonym samodzielnie, prywatnie lub poprzez zaklad pracy (ale oplacając sobie skladke z wlasnej pensji!) w jakims Towarzystwie Ubezpieczeniowym, bo - jak widac - "wypadki chodzą po ludziach - a ludzie po wypadkach - nie zawsze...."

Wtedy dopiero TAM mozna starac sie o odszkodowanie z tytulu wypadkow do ktorych doszlo gdziekolwiek poza pracą i bez związku z pracą.

• 12 lat później...
Mam pytanie czy jeśli miałem wypadek po pracy to mogę dostać odszkodowanie z ZUS? Czy jak mam ubezpieczenie w pracy to z tego też mogę dostać odszkodowanie? Wracając z pracy najechałem na dziurę i złamałem rękę w łokciu. Ile mogę uzyskać za taki wypadek, bo nie wiem czy warto się za to zabierać .

Szanowny Panie,

jeśli wypadek wydarzył się w drodze z pracy, a wracał Pan najkrótszą drogą do domu, to wypadek może zostać zakwalifikowany, jako wypadek w drodze z pracy. Za takie zdarzenie nie przysługuje jednorazowe odszkodowanie z ZUS, jednak świadczenia chorobowe i rehabilitacyjne będą wypłacane w wysokości 100%. Jeśli posiada Pan ubezpieczenie pracownicze (NW lub na życie) a zakres ubezpieczenia nie obejmuje jedynie miejsca i godzin wykonywania pracy, jak najbardziej można dochodzić odszkodowania z tej polisy. Odszkodowanie może Pan uzyskać z każdej polisy NW lub ubezpieczenia na życie, chyba że zakres ochrony ubezpieczeniowej nie obejmuje takich zdarzeń - proszę zapoznać się z warunkami polisy i OWU.

Wypłata odszkodowania w przypadku polis indywidualnych uzależniona jest od wysokości sumy ubezpieczenia i orzeczonego trwałego uszczerbku na zdrowiu. Więcej na ten temat może Pan poczytać tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/

Wysokość uszczerbku za złamanie w obrębie łokcia będzie uzależnione od zakresu złamania (ilość złamań, rodzaj złamania np. z przemieszczeniem), sposobu stabilizacji - np. płytka czy szpilki oraz przede wszystkim następstw powypadkowych w postaci ograniczenia ruchomości, zespołu bólowego, wystąpienia powikłań w postaci stawu rzekomego. Jeśli złamanie pozostawi dysfunkcję łokcia, uszczerbek może być wysoki.

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania