Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Potrącenie pieszego na przejściu - sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia

klaudia92
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając ze szkoły, na przejściu dla pieszych potrącił mnie samochód, sprawca nawet nie próbował zatrzymać samochodu i uciekł nie udzielając mi pomocy... nie odnaleziono go, a samą sprawę umorzono. W wyniku potrącenia doznałam wielu obrażeń, złamanie miednicy, złamanie lewej ręki, zerwanie więzadeł w prawym kolanie, wstrząs mózgu. Pytanie brzmi od kogo mogę się ubiegać odszkodowania?? proszę mi pomóc, pozdrawiam

W takich przypadkach odszkodowanie dla poszkodowanego wypłaca Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.

Powinna się Pani udać do dowolnego towarzystwa ubezpieczeniowego sprzedającego OC komunikacyjne i zgłosić swoje roszczenia do UFG. Ubezpieczyciel nie ma prawa odmówić przyjęcia takiego zgłoszenia. Firma kompletuje akta szkody i przesyła je do UFG informując, że poszkodowany zgłasza roszczenie.

721455669 wrote:

za samo zlamanie reki bedzie jakies 20-30tys

Bez dokładnego zapoznania się z dokumentacją medyczną wstrzymałbym się z takimi "obietnicami". Już kiedyś pisałem, że złamanie złamaniu nierówne i wyjeżdżanie z kwotami na tak wczesnym etapie, jest po prostu mydleniem oczu ludziom. Ale w jednym się zgodzę. Warto się starać, bo dużo ludzi myśli, że jak nie ma sprawcy, to jest się zostawionym samemu sobie. A tak nie jest.

• 1 miesiąc temu...
klaudia92 wrote:
Wracając ze szkoły, na przejściu dla pieszych potrącił mnie samochód, sprawca nawet nie próbował zatrzymać samochodu i uciekł nie udzielając mi pomocy... nie odnaleziono go, a samą sprawę umorzono. W wyniku potrącenia doznałam wielu obrażeń, złamanie miednicy, złamanie lewej ręki, zerwanie więzadeł w prawym kolanie, wstrząs mózgu. Pytanie brzmi od kogo mogę się ubiegać odszkodowania?? proszę mi pomóc, pozdrawiam
W przypadku nieustalenia sprawcy wypadku może Pani wystąpić z roszczeniami do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Szkodę zgłasza się przez dowolnie wybrany zakład ubezpieczeń.

Może Pani dochodzić:
- zadośćuczynienie za krzywdę
- odszkodowania z tytułu poniesionych strat (leczenie, opieka itp)

Szkodę należy zgłosić przed upływem 3 lat od zdarzenia.

Jeśli posiada Pani dobrowolne ubezpieczenie NNW w szkole to z niego również można dochodzić świadczenia.