klaudia92 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Wracając ze szkoły, na przejściu dla pieszych potrącił mnie samochód, sprawca nawet nie próbował zatrzymać samochodu i uciekł nie udzielając mi pomocy... nie odnaleziono go, a samą sprawę umorzono. W wyniku potrącenia doznałam wielu obrażeń, złamanie miednicy, złamanie lewej ręki, zerwanie więzadeł w prawym kolanie, wstrząs mózgu. Pytanie brzmi od kogo mogę się ubiegać odszkodowania?? proszę mi pomóc, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prav-nick Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 W takich przypadkach odszkodowanie dla poszkodowanego wypłaca Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.Powinna się Pani udać do dowolnego towarzystwa ubezpieczeniowego sprzedającego OC komunikacyjne i zgłosić swoje roszczenia do UFG. Ubezpieczyciel nie ma prawa odmówić przyjęcia takiego zgłoszenia. Firma kompletuje akta szkody i przesyła je do UFG informując, że poszkodowany zgłasza roszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prav-nick Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 721455669 wrote: za samo zlamanie reki bedzie jakies 20-30tys Bez dokładnego zapoznania się z dokumentacją medyczną wstrzymałbym się z takimi "obietnicami". Już kiedyś pisałem, że złamanie złamaniu nierówne i wyjeżdżanie z kwotami na tak wczesnym etapie, jest po prostu mydleniem oczu ludziom. Ale w jednym się zgodzę. Warto się starać, bo dużo ludzi myśli, że jak nie ma sprawcy, to jest się zostawionym samemu sobie. A tak nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 klaudia92 wrote:Wracając ze szkoły, na przejściu dla pieszych potrącił mnie samochód, sprawca nawet nie próbował zatrzymać samochodu i uciekł nie udzielając mi pomocy... nie odnaleziono go, a samą sprawę umorzono. W wyniku potrącenia doznałam wielu obrażeń, złamanie miednicy, złamanie lewej ręki, zerwanie więzadeł w prawym kolanie, wstrząs mózgu. Pytanie brzmi od kogo mogę się ubiegać odszkodowania?? proszę mi pomóc, pozdrawiamW przypadku nieustalenia sprawcy wypadku może Pani wystąpić z roszczeniami do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Szkodę zgłasza się przez dowolnie wybrany zakład ubezpieczeń.Może Pani dochodzić:- zadośćuczynienie za krzywdę- odszkodowania z tytułu poniesionych strat (leczenie, opieka itp)Szkodę należy zgłosić przed upływem 3 lat od zdarzenia.Jeśli posiada Pani dobrowolne ubezpieczenie NNW w szkole to z niego również można dochodzić świadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi