Potrącenie przez samochód osobowy-uszkodzone kolano

Założył ossi_cw, 4 lutego 2013 · 320 wyświetleń

ossi_cw

Witam wszystkich.

Piszę do Was o poradę.

A więc 30.01.2013,około godziny 21.00,zostałem potrącony przez samochód osobowy.

Kierowca wycofywał samochód zaparkowany pod blokiem(na pewno nie jest to miejsce parkingowe-brak oznakowania), ja szedłem prawym poboczem drogi, a samochód który się cofał był po mojej lewej stronie czyli po drugiej stronie jezdni.

Szedłem z kolegą i widzieliśmy jak samochód wyjeżdża na drogę wykonując niepewnie ten manewr. Odwróciłem się w stronę znajomego i stwierdziłem żeby zejść z drogi bo nas stuknie i w tym momencie poczułem szarpnięcie oraz zauważyłem tylny zderzak na swoim lewym kolanie.

Szarpnięcie było spowodowane tym że znajomy chwycił mnie za kurtkę i szarpnął mnie w swoim kierunku, jak by tego nie zrobił dziś miałbym dwie nogi w gipsie.

Oczywiście kierowca się zatrzymał i okazało się że jest to młoda dziewczyna stwierdziła że nas widziała w lusterku w pierwszej fazie cofania, ale chcąc manewr powtórzyć już nas w lusterkach nie widziała i dała gaz no i wjechała we mnie.

Nie wzywaliśmy policji bo kolano zaczęło mi puchnąć i mówiłem tej pani jak będzie to tylko stłuczenie to niema sensu wzywać policję.Znajomy pomógł mi dojść do domu,ale stan mojego kolana się pogorszył, więc małżonka zawiozła mnie do szpitala i okazało się że jest szczelina złamania kłykcia bocznego lewej nogi.

Na następny dzień dzwoniłem do tej pani że jest jednak złamanie i musi napisać oświadczenie z przebiegiem zdarzenia do jej polisy oc.Jej ubezpieczyciel stwierdził że oświadczenie wystarczy

I teraz mam pytanie do Was czy ,jednak zgłosić ten fakt na policję i czy wystarczające jest oświadczenie jaki ta pani napisała cytat oświadczenia poniżej

Dnia 30.01.2013 o godz21:04 wycofując z parkingu na ul. ...... samochodem marki WV POLO o numerze rejestracyjnym........

nie zauważyłam stojącego przy parkingu pana ............. zamieszkałego przy ul. .............zderzakiem uderzyłam lekko w kolano.W wyniku zderzenia pan ........ doznał uszkodzenia nogi i udał się do szpitala celem zbadania.

numer polisy......

Teraz nie wiem czy takie oświadczenie jest wystarczające,co mi byście poradzili w tej sytuacji??

Czy faktycznie zgłosić na policję ,że było takie zdarzenie ,pierwszy raz mam z taką sytuacją doczynienia.

Pozdrawiam

ossi_cw

Witam!

Tak w karcie jest napisane że potrącenie przez samochód osobowy.

Pozdrawiam

daleki-zdroj98
oswiadczeniee wystarczy teraz prosze zbierac dokumentacje medyczna za zlamanie nogi nalezy sie od 20-35 tys z oc sprawcy, radzilabym zeby nie podpisywac ugody
Marcin
Czy ktoś w końcu odpowie poszkodowanemu na temat?
Marcin
Policja powinna być powiadomiona przez oddział ratunkowy, na który Pan z pewnością trafił. Jeśli nie doszło do powiadomienia, to należałoby to zrobić. Do zgłoszenia szkody potrzebuje Pan notatki policyjnej.