duxxx Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Witam z góry Przepraszam jeśli w złym dziale zamieściłem pytanie, lecz sytuacja jest troszkę skomplikowana. Panie i Panowie moja Kobieta wyjechała do pracy do Włoch (posiada Włoskie pozwolenie o pracę ) przechodziła w dniu przyjazdu testy które zakwalifikowały ją do podjęcia zatrudnienia, niestety przed podpisaniem umowy z pracodawcą, pewna kobieta wjechała w nią co spowodowało trafienie do szpitala. Niestety nie zdarzyła wyrobić z NFZ europejską karty ubezpieczyciela i musiała zapłacić 300 euro kosztów hospitalizacji. Lecz przed wyjazdem ubezpieczyła się prywatnie i jej ojciec dodatkowo wykupił kolejne ubezpieczenie. Kobieta która spowodowała wypadek, podała na siebie namiary i numer polisy ubezpieczenia, nie podała firmy w której jest ubezpieczona. Przyjechała policja która natychmiast ja zwiozła z stoku do Karetki, tym samym sprawczyni już się wiecej nie pokazała ani nie odbiera telefonów. Jak rozegrać dalej tą sprawę??? przez ten wypadek moja Kobieta nie mogła podjąć zatrudnienia a tym samym ponosi straty finansowe będąc na miejscu, wg lekarzy 10 dni musi kurować się. Z góry DziękujęAdrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Krzak Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 Cześć. W tym roku w styczniu w trakcie ferii zimowych pojechałem z żoną i dwójką nastoletnich dzieci do Włoch na narty. Z żoną uwielbiamy jeździć, dlatego nasze dzieciaki szusują już od najmłodszych lat. W trakcie jazdy w mojego syna wjechała kobieta z Włoch. Dopiero się uczyła i nie zapanowała nad prędkością. Od razu zgłosiliśmy wypadek i przyjechało pogotowie. Syn doznał złamania nogi. Czy mamy możliwość uzyskania jakiegoś odszkodowania dla syna? Pierwszy raz byliśmy we Włoszech, więc nie wiem jak to wygląda w tym kraju. Będę wdzięczy za jakieś informację. Pozdrawiam, Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Witaj Mariuszu, włoskie prawo mówi o tym, że jakikolwiek fakt umyślny lub nieumyślny, który spowodował niesłuszną szkodę, zobowiązuje sprawcę do wypłaty odszkodowania z tytułu tej szkody. Tak więc w imieniu nastoletniego syna możesz starać się o odszkodowanie od kobiety, która uderzyła w Twojego syna. Ale żeby to zrobić, musisz mieć dowody. Czy na miejscu zdarzenia była policja i stwierdzono jej winę? Czy masz oświadczenie tej osoby i czy dała Ci namiary na swojego ubezpieczyciela? Bardzo wiele osób we Włoszech jadąc na narty wykupuje na ten czas ubezpieczenie OC. Jeśli osoba która spowodowała wypadek na stoku nie ma OC, można żądać odszkodowania bezpośrednio od niej. Polecam lekturę artykułu na ten temat : https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/odszkodowanie-po-wypadku-na-stoku-narciarskim-we-wloszech/ . Dowiesz się z niego więcej o wypadkach na stoku we Włoszech. Jeśli jednak miałbyś jakieś dodatkowe pytania, to zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Izabela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi