Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za zlamanie kręgu

rehor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

2 tyg temu miałam wypadek w domu.Złamałam 2 kręg lędźwiowy.Jeżeli można to bardzo bym prosiła o pomoc w kwestii ewentualnego odszkodowania.To znaczy gdzie i jak się za to zabrać.Gdzie szukać i jakich formularzy.Mam ubezpieczenie podstawowe w ZUS-ie.Z góry dziękuję.

jeżeli nie jesteś ubezpieczona na życie lub nie masz ubezpieczenia typu NW, odszkodowania nie dostaniesz. ZUS już nie płaci za wypadki poza miejscem pracy.

ale popytaj ja specem w tych tematach nie jestem:)

Nie ma Pani UBEZPIECZENIA w ZUSie. Nie ma takiego pojęcia: "mam ubezpiezenie w ZUSIE".

ZUS - czyli Zaklad Ubezpieczen Spolecznych to nie jest Towarzystwo Ubezpieczeniowe.

Do ZUSu wplaca sie skladki na ubezpieczenie zdrowotne, chorobowe i wypadkowe (na ewentulane odszkodowania z tytulu wypadkow przy pracy!). Skladki te dają prawo korzystac osobom, za ktore jest taka skladka odprowadzana (czyli głównie osobom pracującym) z podstawowej opieki lekarskiej - lekarstw, zasiłku chorobowego w czasie niezdolnosci do pracy (czyli choroby), leczenia szpitalnego, czy pozniej emerytury lub renty inwalidzkiej.

Czyli - NIE JEST TO UBEZPIECZENIE w potocznym tego slowa rozumieniu.

Skladki do ZUSu oplacają pracodawcy bądź osoby prowadzące jednoosobową dzialalnosc gospodarczą.

Dlatego - przy wypadkach innych niz wypadki przy pracy lub wypadki traktowane na rowni z wypadkami przy pracy nie mozna myslec o odszkodowaniu z ZUS-u!

I dlatego wlasnie kazdy z nas powinien byc ubezpieczonym samodzielnie, prywatnie lub poprzez zaklad pracy (ale oplacając sobie skladke z wlasnej pensji!) w jakims Towarzystwie Ubezpieczeniowym, bo - jak widac - "wypadki chodzą po ludziach - a ludzie po wypadkach - nie zawsze...."

Wtedy dopiero TAM mozna starac sie o odszkodowanie z tytulu wypadkow do ktorych doszlo gdziekolwiek poza pracą i bez związku z pracą.

Rozumiem!

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie.Dowiedziałam się, że można starać się o odszkodowanie z banku jeżeli się ma kartę bbankomatową. Czy to prawda?Pozdrawiam

rehor wrote:
Rozumiem!

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie.Dowiedziałam się, że można starać się o odszkodowanie z banku jeżeli się ma kartę bbankomatową. Czy to prawda?Pozdrawiam
Przykro mi-nic mi na ten temat nie wiadomo, byc moze jest to jakas specjalna promocja/oferta Pana banku. Prosze pytac bezposrednio w banku, ktorego karte Pan posiada.
Pozdrawiam.