Witam mój 5 letni syn uległ wypadkowi w przedszkolu na placu zabaw gdzie nie wiem w jakim celu były pieńki z drzewa przy drabinkach dla dzieci . Na wskutek niedopatrzenia i nie zabezpieczenia placu zabaw syn uderzył nosem w słupek od drabinki i miał złamany nos który był operacyjnie pod narkozą nastawiany. Kto ponosi odpowiedzialność za wypadek i czy należy mi się odszkodowanie z ZUS gdzie tego dnia byłam pierwszy dzień w pracy, i jakie kroki prawne mogę podjąć w tej sprawie.? Proszę o pomoc.!!!
Uraz w przedszkolu proszę o pomoc
Założył izadem, 21 marca 2013 · 488 wyświetleń
Witam, niestety za różnego typu zdarzenia losowe, wypadki ZUS nie odpowiada, chyba że są to trwałe uszczerbki na zdrowiu i można się starać o jakieś świadczenie z ZUSu. W sprawie wypadku synka odpowiada przedszkole-nie zabezpieczone pieńki z drzewa, nie odpowiednia opieka, narażenie zdrowia, nawet życia. Ważne są zdjęcia z miejsca wypadku, jak pieńki są ustawione, w jaki sposób zagrażają, Warto pomyśleć o pomocy kancelarii odszkodowawczej która zajmie się tą sprawą bo zapewne zarząd przedszkola będzie się bronić przed odpowiedzialnością.
Dziękuję za zainteresowanie się moją sprawą.Wiem o zdjęciu z placu zabaw dowiedziałam się dużo później , ale byłam w takim stresie że nie pomyślałam o tym ale plac zabaw widziało parę osób z mojego otoczenia czy to może pomóc. I czy jest możliwość zgłoszenia tego do prokuratury , czy raczej nie mam szans . bo gdzieś wyczytałam że na takie zachowanie opiekunów jest paragraf? Zdaję sobie sprawę że gdyby coś takiego przydarzyło się dziecku pod moją opieka to prokuraturę miałabym na głowie od ręki.