Odszkodowanie z KRUSu za wypadek poza gospodarstwem

Założył ola9898, 26 marca 2013 · 310 wyświetleń

ola9898
Witam, kilka dni temu podczas ćwiczeń sportowych poza terenem gospodarstwa wypadł mi bark, co uniemożliwia mi pracę, ponieważ mam stabilizator przynajmniej na miesiąc i tak samo długie zwolnienie lekarskie. Samodzielnie prowadze gospodarstwo rolne i jestem ubezpieczona w KRUSie. Czy należy mi sie odszkodowanie z tego tytułu? Jeśli tak to w jakiej wysokości i jak się o nie ubiegać ? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam
anlex
Nie należy się Pani żadne odszkodowanie z KRUS ponieważ wypadek nie miał związku z pracą w gospodarstwie i na jego rzecz.
jolankaj
Witam,moje pytanie brzmi następująco:w wyniku upadku z balkonu ,z wysokości ok 4 m ,domu złamałam rękę w nadgarstku,obie kości które zespolono operacyjnie i ustabilizowano drutami chirurgicznymi oraz założono mi gips wstępnie na 6 tyg,dom znajduje się na tej samej posesji co całe gospodarstwo,dodam że jako rolnik domownik opłacam tylko składki do krus(obowiązek ustawowy-mąż opłaca zus) gdyż od 5 lat pracuję tylko w gospodarstwie i prowadzę dom,w krusie powiedziano mi że odszkodowanie mi się nie należy i wypadku zgłosić nie mogę.proszę o jakąkolwiek podpowiedź