Jump to content
Forum Odszkodowania

przebite opony na dziurze

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Prawie miesiąc temu wpadłem samochodem osobowym w dziurę. Przebiłem dwie opony po prawej stronie oraz wygiąłem lekko felgę aluminiową. Po naprawieniu felgi staram się odzyskać odszkodowanie za opony. Została wypłacona mi zaniżona kwota, oczywiście po uwzględnieniu odwołania. Kupiłem dwie takie same opony jak miałem, przedstawiłem fakturę, a ubezpieczyciel zamiast wypłacić mi należną kwotę po odjęciu amortyzacji opon wypłacił ją prawie dwa razy mniejszą argumentując, że kupiłem "za drogie" opony ??? Proszę o pomoc bo już brak sił. Dziękuję

Jeżeli kupił pan opony takie same jak były lub "następczynie" (jeżeli już nie są produkowane) i cena nie odbiega od cen na rynku to należy się Panu zwrot z uwzględnieniem amortyzacji. Takie zachowanie TU wskazuje, że kupił pan opony o wyższych parametrach lub wyższej klasy np. o innym ( wyższym indeksie prędkości), droższej marki (Michelin zamiast Kleber) itp.

Dodatkowo należy się panu wymiana felgi z ew. potrąceniem, jeżeli miała wcześniejsze uszkodzenia (np. na krawędzi zewnętrznej od krawężników).

Kupiłem identyczne opony nawet z tym samym indeksem prędkości. Teoretycznie "za drogo" za nie zapłaciłem chociaż ceny są zbliżone do cen rynkowych, z resztą kupiłem je normalnie w sklepie nie patrząc już na cenę.