wypadek pzy pracy

Założył leon323, 28 marca 2013 · 286 wyświetleń

leon323
witam. Uległem wypadkowi w pracy straciłem wzrok na jedno oko. Pracowałem przy ociepleniu nakladałem tynk na bazie wapna tzw(mineralny) z wyśokosci spadło mi prosto w oko. BHPowiec uznał to jako wypadek przy pracy protokuł został zpisany tylko w 5punkcie gdzie mowa o przestrzegoniu przepisów bhp przez pracownika wpisano mi BRAK OKULARÓW OCHRONNYCH pytanie, czy zus ma podstawę do niewypłacenia mi jednorazowego odszkodowania proszę o POMOC
anlex

leon323 napisał(a):

witam. Uległem wypadkowi w pracy straciłem wzrok na jedno oko. Pracowałem przy ociepleniu nakladałem tynk na bazie wapna tzw(mineralny) z wyśokosci spadło mi prosto w oko. BHPowiec uznał to jako wypadek przy pracy protokuł został zpisany tylko w 5punkcie gdzie mowa o przestrzegoniu przepisów bhp przez pracownika wpisano mi BRAK OKULARÓW OCHRONNYCH pytanie, czy zus ma podstawę do niewypłacenia mi jednorazowego odszkodowania proszę o POMOC

ZUS może odmówić wypłaty jezdnorazowego odszkodowania jeśli wyłączną przyczyną wypadku było udowodnione naruszenie przez pracownika przepisów dotyczacych ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub w skutek rażącego niedbalstwa. Świadczenie nie przysługuje również w przypadku pracownika, który będąc w stanie nietrzeźwości / pod wpływem środków odurzających / substancji psychotropowych przyczynił się w znacznym stopniu do powstania wypadku.

Z opisu wynika, że nie powinno być problemu z wypłatą świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego. Poza tym może okazać się, że istnieje odpowiedzialność cywilna za szkodę jakiej Pan doznał, jeśli jest podmiot odpowiadzialny za wypadek.