redmgs333 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Witam, chciałbym spytać jakiej wysokości można spodziewać się odszkodowania z PZU, gdyż niedługo mam komisje lekarską. Czy należy się również odszkodowanie z ZUSu? Opis choroby: Trzaskający kciuk prawej dłoni Leczenie: operacyjne (przecięcie proksymalnej części pochewki ścięgnistej palca I ręki prawej). Założone 3 szwy. Okres zwolnienia: łącznie około 1,5 miesiąca (2 tygodnie po zabiegu). Jeden dzień spędzony w szpitalu. W początkowej fazie zwolnienia palec został unieruchomiony w łusce. Lekarz stwierdził, iż jest to CHOROBA ZAWODOWA (przesilenie palca - zdobnik szkła). Zatrudnienie: umowa o pracę, opłacane wszystkie składki. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redmgs333 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dodatkowe informacje:Ubezpieczenie PZU - ubezpieczenie pracownicze typ p plus Dowiedziałem się że odszkodowanie z ZUSu mi sie nie nalezy, pozostaje PZU, wniosek zlozony, czekam na komisje. Czy ktos moze chociaz orientacyjnie powiedziec jakiej kwoty mozna sie spodziewac? Chcialbym wiedziec czy w razie czegos bylby sens w odwolywaniu sie od decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A.B. Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Jeżeli chodzi o sumę są to dosyć spore "widełki". Można tu wnioskować o odszkodowanie, zadośćuczynienie, zwrot kosztów lekarskich, zwrot kosztów dojazdów do lekarzy szpitali. Jeżeli nie kontynuuje Pan pracy, powinni podliczyć miesięczne zarobki, kiedy Pan nie pracował i taką sumę zwrócić, koszty lekarskie, wiadomo paragony na leki, sprzęty potrzebne do rehabilitacji i oczywiście dodatkowo zadośćuczynienie za ból i cierpienie. Myślę że od 10 tys w górę można wnioskować, w razie pytań bądź chęci współpracy pozostawiam nr kontaktowy. 514-596-439. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A.B. Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Pierwsze 30 dni za zwolnienie płaci pracodawca, po 30 dniu już ZUS, czyli powinno się należeć za te pół miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redmgs333 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Witam, otrzymałem pismo z PZU - niestety z decyzją negatywną. Wg nich zdarzenie nie jest nieszczęśliwym wypadkiem a stanem chorobowym / chorobą zawodową właśnie, i w sumie jest to prawda z tym, że jestem bardzo zdziwiony jedna sprawa - czy ubezpieczenie w PZU obejmuje WYŁĄCZNIE nieszczęśliwe wypadki?Czy daloby sie moze podpiac to pod ubezpieczenie z innego tytulu?Dodam, że na pismie w rubryce nazwa ubezpieczenia mam: Dodatkowe grupowe ubezpieczenie na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem. Moze poprostu pracownik kadr wypelnil i podal mi niewlasciwy wniosek? W gory bardzo dziekuje za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigerro Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Witam serdecznie. Idąc do pracy potknąłem się na bardzo nierównym chodniku z dziurami należącym do Spółdzielni Mieszkaniowej. Mam ogólne potłuczenia i zwichnięty kciuk prawej ręki. Czy mogę się starać o odszkodowanie od spółdzielni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Witam serdecznie, jako osoba poszkodowana przez czyjeś zaniedbanie ma Pan prawo uzyskać odszkodowanie za doznany uraz. Spółdzielnia mieszkaniowa ma obowiązek dbać o swoje mienie i zapewnić, że nie będzie ono zagrażało bezpieczeństwu. Aby jednak uzyskać odszkodowanie za potknięcie na chodniku z OC spółdzielni trzeba mieć dowody na to, że do zdarzenia doszło w opisywanym miejscu i czasie. Takimi dowodami mogą być: - zdjęcia z miejsca zdarzenia, - oświadczenia świadka wypadku, - protokół wyjazdowy karetki - jeśli była na miejscu, - nagranie z kamery monitoringu. Po zebraniu dowodów należy zgłosić szkodę spółdzielni i poprosić o przedstawienie polisy OC, aby mógł Pan zgłosić szkodę do ubezpieczyciela. Sprawy potknięć i poślizgnięć są doryć trudne, więc radzę zastanowić się nad pomocą adwokata albo kancelarii odszkodowawczej. Co do samego urazu: za zwichnięcie kciuka prawej reki można dostać od 1% do nawet 35% uszczerbku na zdrowiu przy całkowitej utracie funkcji kciuka. Za potłuczenia bez powikłań ubezpieczyciele raczej nie przyznają dodatkowego uszczerbku na zdrowiu. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Powodzenia i dużo zdrowia życzę! Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi