fiddler Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Drodzy forumowicze!Mamy problemy z uzyskaniem odszkodowań z polisy NNW w firmie Allianz. Kwoty, które moglibyśmy uzyskać są za niskie, by pokusić się o skorzystanie z pomocy profesjonalnej firmy. Uprzejmie proszę więc Was o poradę. Sprawa wygląda tak: W lipcu 2010r. podczas rekreacyjnej gry w koszykówkę skręciłem staw skokowy. Przed rokiem zgłosiłem szkodę w PZU (ubezpieczenie studenckie) i Allianz (NNW do ubezpieczenia grupowego, jako dziecko pracownika).PZU bez wzywania mnie do lekarza orzecznika przyznało 2,5% + pełny zwrot kosztów rehabilitacji. Allianz natomiast zaprosił mnie na badanie lekarskie, po którym otrzymałem Decyzję o odmowie wypłaty świadczenia z uzasadnieniem:"...nieszczęśliwy wypadek nie spowodował u Ubezpieczonego trwałego uszczerbku na zdrowiu i na podstawie Tabeli oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu ustalony został w wysokości 0%". Tabela dla skręceń stawu skokowego przewiduje 1-20%. Skąd więc 0%?!Na moje żądanie otrzymałem dokumentację z uzasadnieniem orzecznika:"Konsekwencje medyczne odpowiadają mechanizmowi urazu, ale nie spowodowały trwałego uszczerbku na zdrowiu."Jednocześnie w polu "Orzeczony stopień trwałego uszczerbku na zdrowiu (wyrażony w procentach) z odniesieniem do pozycji w Tabeli(...)" lekarz NIE PODAJE wartości 0%, odsyła tylko do Tabeli, pisząc:"pkt 162a) Bez zniekształceń, ograniczenia ruchomości." Zacytuję więc Tabelę:162. Uszkodzenie stawu skokowo-goleniowego i skokowo-piętowego: skręcenia, zwichnięcia, złamania itp. w zależności od zniekształceń oraz ograniczenia ruchomości i utrzymujących się zmian wtórnych:a) niewielkiego stopnia z ograniczeniem ruchomości do 20%: 1 - 5% Po wielu telefonicznych bojach i bezskutecznych próbach uzyskania informacji, dlaczego Tabelą mogę się podetrzeć, zostałem namówiony do napisania odwołania (w którym zawarłem m.in. prośbę o ponowne przebadanie przez innego lekarza orzecznika).Co to dało? Nic. Zostałem za to poinformowany, że:"Tabela ta odnosi się do trwałego uszczerbku na zdrowiu, nie zaś samego faktu doznania urazu."Kolejnego badania nie będzie, a jeśli nadal mi to nie pasuje, Allianz serdecznie zaprasza do sądu. Nie oczekiwałem wiele i nie liczyłem na żadne kokosy. Noga nie ma widocznych zniekształceń czy znacznie ograniczonej ruchomości. Ale co w niej tak naprawdę siedzi nie wiem i żaden lekarz nie jest chyba w stanie ocenić tego na oko w trakcie 15-sekundowego badania. Po to chyba są te tabele...?! Przecież każdy wymieniony tam uraz powoduje mniejsze czy większe TRWAŁE konsekwencje dla całego organizmu!Trudno, chociaż noga nadal pobolewa i w mojej ocenie nie jest tak sprawna jak wcześniej, postanowiłem odpuścić. Złodziejom. Dla.... może 100zł za 1% nie warto się ścierać.W międzyczasie (2011) podobnego urazu doznała moja mama. U niej niestety konsekwencje skręcenia widać gołym okiem. Kostka jest zdeformowana i po prawie dwóch latach od urazu systematycznie boli. Przed miesiącem zgłosiliśmy szkodę w ramach tej samej polisy. Oczywiście wyznaczono wizytę u orzecznika, oczywiście ta sama <epitet> Sz.P. doktor, oczywiście badanie trwało krótką chwilę... Efekt? Oczywiście ten sam: 0% - brak trwałego uszczerbku na zdrowiu. Tym razem nie zostawimy tak sprawy. Drugi raz nam tego numeru nie wykręcą! Tym bardziej, że w przypadku samego ubezpieczonego, a nie jego dziecka, suma ubezpieczenia jest już całkiem inna.Odwołanie przygotowane do wysłania, ale co dalej... na razie brak pomysłów.Dzięki za cierpliwość przy czytaniu i proszę o odpowiedź: - Co można z tą sprawą zrobić? Z której strony ją ugryźć? Do kogo się odwoływać? Czy warto się sądzić? - Czy Tabela faktycznie może nie mieć zastosowania, mimo że lekarz powołuje się na konkretny punkt, z konkretnymi widełkami %? - Nie planowałem tego, ale w zaistniałej sytuacji spróbujemy powalczyć i o te grosze za mój uraz. Czy jednak nie jest już za późno? (uraz VII.2010; odpowiedź na odwołanie IV.2012) - Pani orzecznik przy obu wizytach po zakończeniu "badania" odmawiała podania jego wyniku i wartości ustalonego przez siebie % uszczerbku - "Przyjdzie w liście." Czy faktycznie ma do tego prawo?PS. W sierpniu 2012 skręciłem drugą (prawą) kostkę (skręcenie III stopnia). Ciągle leczę... I niech mi teraz ktoś wciśnie, że przeciążanie tej nogi po wcześniejszym urazie i podświadome chronienie nogi lewej nie przyczyniły się do tego zdarzenia... Ciekawe też, czy i w tym przypadku będzie 0 procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolka833 Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Mam ten sam problem proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypek Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Cześć. Mam taki sam problem tyle że z innym ubezpieczycielem bo z Wartą. Podczas biegu potknąłem się o wystający konar i upadłem - niestety skręciłem kostkę. Miałem 10 zabiegów rehabilitacyjnych a ubezpieczyciel odmawia wypłaty świadczenia twierdząc, że nie ma trwałego uszczerbku na zdrowiu. A mój ból, 4 tygodnie L4 i pieniądze wydane na leki rehabilitację to się już nie liczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Witam serdecznie, polisy NNW rządzą się swoimi prawami - ich warunki zależą od zawartej polisy oraz Ogólnych Warunków Ubezpieczenia. Każdy ubezpieczyciel ma wiele różnych wariantów, więc polecam zapoznać się ze swoją polisą i OWU. Polisy NNW niestety nie chronią nas w każdych sytuacjach i w tabeli uszczerbku na zdrowiu znajdują się urazy za które można dostać świadczenie - w części polis nie ma skręceń czy też stłuczeń. Niektórzy ubezpieczyciele mimo bólu, wielu niedogodności i wielotygodniowego leczenia nie uznają skręcenia kostki za trwały uszczerbek na zdrowiu. Proszę jednak sprawdzić w OWU i tabeli uszczerbku - jeśli znajdzie tam Pan skręcenie nogi to radzę się odwołać ponownie opisując zdarzenie, uraz oraz negatywne skutki zdrowotne. Życzę powodzenia i pozdrawiam! Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi