ketrabpoks Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Witamubezpieczyciel nie chce mi wyplacic pieniedzy za szkode auta .Jednak przyslali mi dokumenty w sprawie szkody na osobie.Czy w takim wypadku moge sie starac o odszkodowanie na osobie skoro ubezpieczyciel odmowil mi wyplady odszkodawania za auto? Dziekuje za PomocPozdrawiamBartek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketrabpoks Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 WItamUzasadnienie ubezpieczyciela bylo nastepujace. UzasadnienieLikwidacja szkody nastąpiła zgodnie z zapisami Ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych,Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z dnia 16 lipca2003, nr 124, poz. 1152).W wyniku przeprowadzonej analizy zabranej dokumentacji wraz z oględzinami obu pojazdów uczestniczących wkolizji, TUiR Allianz Polska S.A. stwierdziło, że charakter i rozmiar uszkodzeń pojazdu będącego przedmiotem szkodywskazuje, że zgłoszona szkoda nie mogła zaistnieć w okolicznościach podanych przez jej uczestników.Warunkiem przyjęcia odpowiedzialności ubezpieczeniowej w ramach odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdumechanicznego za szkody powstałe w związku z ruchem tego pojazdu na podstawie art. 436 § 2 k.c. jest istnieniezwiązku przyczynowo-skutkowego pomiędzy zgłoszoną szkodą, a okolicznościami jej powstania. W przedmiotowejsprawie warunek ten nie został spełniony. Bylem poszkodowana osoba w tej stlucze. Ubezpieczyciel odmowil mi wyplaty za szkody na aucie aczkolwiek przyslali mi papiery dotyczace szkody na osobie. Wiec czy jest to mozliwe zebym mogl dostac odszkodowanie za osobie nie dostajac odszkodowania za auto. Z Góry Dziekuje PozdrawiamMichal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketrabpoks Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 WitamMialem tylko oswiadczenie sprawcy. Poniewaz szkoda , auta nie byla powazna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kancelariabugaj Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Witam Zapewne przysłali z rozpędu, przed negatywną decyzją o samym wypadku. Jeżeli nie uznali, że wypadek miał miejsce, to i szkody osobowej nie wypłacą. W przypadku dalszych wątpliwości proszę o kontakt. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts