Jump to content
Forum Odszkodowania

czy moge ubiegac sie o pieniadze?

ketrabpoks
 Share

Recommended Posts

Witam

ubezpieczyciel nie chce mi wyplacic pieniedzy za szkode auta .Jednak przyslali mi dokumenty w sprawie szkody na osobie.

Czy w takim wypadku moge sie starac o odszkodowanie na osobie skoro ubezpieczyciel odmowil mi wyplady odszkodawania za auto?

Dziekuje za Pomoc

Pozdrawiam

Bartek

WItam

Uzasadnienie ubezpieczyciela bylo nastepujace.

Uzasadnienie

Likwidacja szkody nastąpiła zgodnie z zapisami Ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych,

Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z dnia 16 lipca

2003, nr 124, poz. 1152).

W wyniku przeprowadzonej analizy zabranej dokumentacji wraz z oględzinami obu pojazdów uczestniczących w

kolizji, TUiR Allianz Polska S.A. stwierdziło, że charakter i rozmiar uszkodzeń pojazdu będącego przedmiotem szkody

wskazuje, że zgłoszona szkoda nie mogła zaistnieć w okolicznościach podanych przez jej uczestników.

Warunkiem przyjęcia odpowiedzialności ubezpieczeniowej w ramach odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu

mechanicznego za szkody powstałe w związku z ruchem tego pojazdu na podstawie art. 436 § 2 k.c. jest istnienie

związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy zgłoszoną szkodą, a okolicznościami jej powstania. W przedmiotowej

sprawie warunek ten nie został spełniony.

Bylem poszkodowana osoba w tej stlucze. Ubezpieczyciel odmowil mi wyplaty za szkody na aucie aczkolwiek przyslali mi papiery dotyczace szkody na osobie. Wiec czy jest to mozliwe zebym mogl dostac odszkodowanie za osobie nie dostajac odszkodowania za auto.

Z Góry Dziekuje

Pozdrawiam

Michal

Witam

Zapewne przysłali z rozpędu, przed negatywną decyzją o samym wypadku. Jeżeli nie uznali, że wypadek miał miejsce, to i szkody osobowej nie wypłacą. W przypadku dalszych wątpliwości proszę o kontakt.

Pozdrawiam