Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w Holandi

poszkodowany321
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry

Uleglam wypadkowi w holandi bylam w szpitalu w Amsterdamie mam oswiadczenie sprawcy w ktorym przyznaje sie on do winy jestem juz w Polsce mam cala dokumentacje medyczna z leczenia sie w naszym kraju> Czy mogli byscie mi poleci najlepsza firme ktora zajmuje sie uzyskaniem odszkodowania z Holandi prosze o pomoc poniewaz nigdy nie mailam do czynienia z zadna firma

Dziekuje i Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...

Coś mi tutaj nie pasuje....

Nie podając w wątpliwość obecnych powyższych userów, odsuwam się na bok pozostawiając nałożenie kary 1000 złotych na obu powyższych, administratorowi...

• 5 miesięcy temu...
  • 5 lat później...

Dzień dobry,

Też miałam wypadek w Holandii, drogowy i mam tylko oświadczenie sprawcy, gdyż na miejsce nie została w ogóle wezwana policja:/ Sprawca to Holender, przyznał się do winy. Rodzina mieszkająca w Holandii zawiozła mnie do lekarza, całe szczęście ie miałam dużych obrażeń tylko skręcenie kręgów szyjnych, zalecono leki przeciwbólowe, kołnierz i odpoczynek. Przyjechałam do Polski i tutaj kontynuuję leczenie u ortopedy i chirurga. Byłam 2 tygodnie na zwolnieniu lekarskim. Planuje rehabilitacje. Czy w takim przypadku mam szansę na jakieś odszkodowanie?

Dzień dobry,

W przypadku zaistnienia zdarzenia drogowego w którym doszło do obrażeń ciała i uszczerbku na zdrowiu Poszkodowany ma prawo do uzyskania odszkodowania z OC sprawcy. W tym celu musi Pani zgłosić szkodę do ubezpieczyciela, którego dane z racji braku notatki policyjnej powinny zostać podane przez sprawcę w oświadczeniu (w Holandii w przypadku, kiedy uczestnikom wypadku nic się nie stało lub były to lekkie obrażenia, policja nie ma obowiązku przyjeżdżać na miejsce zdarzenia).

Zgłoszenia można dokonać bezpośrednio do TU holenderskiego lub jego korespondenta w Polsce. Z reguły jednak bardziej opłaca się dochodzić roszczeń w kraju, gdzie doszło do wypadku. Listę korespondentów można sprawdzić na stronie PBUK (Polskie Biuro Ubezpieczycieli Komunikacyjnych): https://pbuk.pl/lista-korespondentow

Do zgłoszenia szkody oprócz ww oświadczenia powinny zostać dołączone wszystkie dokumenty medyczne, zarówno te z Holandii (pierwsza wizyta) jak i z kontynuacji w Polsce. Ponadto rachunki i faktury za leczenie, jeżeli takowe Pani posiada oraz kopie zwolnień. Dokumentację można uzupełniać na bieżąco. Ubezpieczyciel dokona rozpatrzenia roszczenia i w przypadku braków, wystosuje prośbę o uzupełnienie (nadmieniam, że w przypadku obrażeń słabszych (potłuczenia, skręcenia) TU może stwierdzić bark uszczerbku na zdrowiu i odmówić wypłaty odszkodowania, względnie wycenić je bardzo nisko i najczęściej na drodze ugody). Oceny uszczerbku dokona na podstawie dokumentacji medycznej lub/i też opinii medycznej dokonanej po komisji lekarskiej na którą może Pani zostać wezwana. Każdy przypadek jest indywidualny i tym samym inaczej rozpatrywany, ale zawsze warto spróbować.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji na temat procedur dochodzenia roszczeń za wypadek w Holandii polecam zapoznać się z artykułem zawartym w naszym poradniku: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/wypadek-samochodowy-w-holandii/

Pozdrawiam,

Izabela Stryjewska

Izabela Stryjewska

Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl

ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania