alipek Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Witam.proszę o poradę w sprawie odmiówienia uznania wpadku przez ZUS.Jestem nauczycielem w-f. W listopadzie 2012 r w ramach obchodów jubileuszu nadania imienia szkole jedną z form obchodów był turniej piłki siatkowej dla nauczycieli miejskich szkoł. Był to turniej zlecony przez dyrekcje i odbywał sie w sobotę. Jako w-fista oczywiści reprezentowałem szkołę i uległem wypadkowi. Podczas ataku niefortunnie upadłem i zerwałem w kolanie wszystko co było możliwe do zerwania. Więzadła, przyczepy, ścięgna. Trafiłem karetką do szpitala. Bhp, dyrekcja jednogłośnie orzekli wypadek, sporzadzono protokół. Na zwolnieniu byłem 6 miesięcy, operacja, rehabilitacjai miałem płacone wypadkowe. Pod koniec zwolnienia wezwano mnie na komisję do ZUS i pani orzecznik nie dopuściła mnie do pracy i wysłała na świadczenie rehabilitacyjne. Stwierdziła że stan zdrowia nie pozwala mi wrócić do pracy. Po dwóch tygodniach otrzymałem informację z zus że to jednak nie był wypadek w pracy i nie należy mi się 100 % świadczenie. ( a przez pierwsze 6 miesięcy było 100 %). napisałem odwołanie, zus odrzucił i sprawa trafiła do sądu pracy. jakimi argumentami posługiwać się w sądzie aby uznał moje racje? jakie sa szanse na wygranie sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi