maciek1 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 W jakich przypadkach sąd zwraca koszty sądowe i od czego to zależy. Czy zwracane sa tez koszty biegłego czy tylko 5 % kwoty sporu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Słyszałem że nie zawsze i to zależy od sądu. Wcześniej myślałem podobnie dlatego zadałem takie pytanie żeby to ujednollicić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 maciek1 wrote: W jakich przypadkach sąd zwraca koszty sądowe i od czego to zależy. Czy zwracane sa tez koszty biegłego czy tylko 5 % kwoty sporu ? Koszty sądowe zwracane są proporcjonalnie do wygranej tj. w przypadku uwzględnienia powództwa w 100 % otrzyma Pan zwrot wszystkich kosztów (zaliczki na wynagrodzenie biegłego, oplata stosunkowa (5%). W przypadku oddalenia powództwa koszty sądowe przepadają, a Pan będzie zapewne zobligowany do zwrotu kosztów zastępstwa drugiej stronie. Jeśli powództwo będzie uwzględnione w ok. 50 % wtedy z reguły koszty wzajemnie się znoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Czyli rozumiem, że jeżeli sąd przyzna np. 90 % tego co chcemy to zwróci 90% kosztów ? Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 maciek1 wrote: Czyli rozumiem, że jeżeli sąd przyzna np. 90 % tego co chcemy to zwróci 90% kosztów ? Z góry dzieki Tak to mniej więcej będzie się rozkładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi