Jump to content
Forum Odszkodowania

zderzenie samochodu osobowego z rowerzysta

Recommended Posts

Wracałam z zajęć na uczelni rowerem, jechałam ulica z pierwszeństwem, samochód wyjechał z prawej strony(drogi podporządkowanej) i wjechał we mnie a w niego wjechał kolejny samochód. Mi nic się nie stało nawet się nie przewróciłam na rowerze, ale rower jest uszkodzony( tylnie kolo i przerzutki). Policja przyjechała spisała protokół, i dostane odszkodowanie od tamtego samochodu. Jestem roztrzęsiona po tym wypadku gdyż miałam dużo szczęścia bo moglo się to skoczyć dużo gorzej i nie wiem czy mogę się jeszcze ubiegać o odszkodowanie z tytułu tego ze ten wypadek to był dla mnie lekki wstrząs psychiczny, a także jeżeli jestem ubezpieczona z uczelni to także mogę się ubiegać o odszkodowanie jeżeli zdążyło mi się to w drodze powrotnej z uczelni.

Dziękuje za odpowiedz, mam jeszcze pytanie:

1. Czy mogę się ubiegać o odszkodowanie zwrócenia kosztów biletów lub biletu miesięcznego lub zwrócenia kosztów benzyny z tytułu takiego ze rower to był mój jedyny środek transportu którym się poruszałam

2. Ile trwa stwierdzenie przez psychologa, psychiatrę urazu psychicznego, gdyż myślę ze przez najbliższy miesiąc nie wsiądę na rower, gdyż nie było to aż tak dramatyczny wypadek.

mardal wrote:

Wracałam z zajęć na uczelni rowerem, jechałam ulica z pierwszeństwem, samochód wyjechał z prawej strony(drogi podporządkowanej) i wjechał we mnie a w niego wjechał kolejny samochód. Mi nic się nie stało nawet się nie przewróciłam na rowerze, ale rower jest uszkodzony( tylnie kolo i przerzutki). Policja przyjechała spisała protokół, i dostane odszkodowanie od tamtego samochodu. Jestem roztrzęsiona po tym wypadku gdyż miałam dużo szczęścia bo moglo się to skoczyć dużo gorzej i nie wiem czy mogę się jeszcze ubiegać o odszkodowanie z tytułu tego ze ten wypadek to był dla mnie lekki wstrząs psychiczny, a także jeżeli jestem ubezpieczona z uczelni to także mogę się ubiegać o odszkodowanie jeżeli zdążyło mi się to w drodze powrotnej z uczelni.

Przesłanką przyznania zadośćuczynienia są obrażenia ciała lub rozstrój zdrowia w następstwie czynu niedozwolonego. Tak jak napisano powyżej rozstrój zdrowia musi być stwierdzony obiektywnie tj. przez psychologa, psychiatrę. Trudno powiedzieć ile trwa diagnozowanie, to zależy od indywidualnego przypadku.

1. tak, może się Pani ubiegać o zwrot kosztów biletów, bądź biletu miesięcznego.

2. diagnozowanie urazu psychicznego - termin indywidualny, nie da się określić

służymy pomocą w dochodzeniu odszkodowania xxx