kaskader69 Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Witam, mam pytanie jak w temacie. Jestem motocyklistą i byłem uczestnikiem wypadku drogowego, jestem jego ofiarą ponieważ nie był on z mojej winy. Sprawę o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu przekazałem firmie, która się takimi sprawami zajmuje (jest w toku) Odszkodowanie za motocykl dostałem od razu, za pozostały sprzęt który ucierpiał dostałem marne grosze, tu czuję się oszukany I wracam do pytania, czy mimo tego że jest sprawa o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu oraz mimo tego że jakieś pieniądze za ten sprzęt dostałem, czy mogę jeszcze założyć sprawę cywilną sprawcy wypadku? Pozdrawiam i dziękuję z góry z pomocne odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 kaskader69 wrote:Witam, mam pytanie jak w temacie. Jestem motocyklistą i byłem uczestnikiem wypadku drogowego, jestem jego ofiarą ponieważ nie był on z mojej winy. Sprawę o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu przekazałem firmie, która się takimi sprawami zajmuje (jest w toku) Odszkodowanie za motocykl dostałem od razu, za pozostały sprzęt który ucierpiał dostałem marne grosze, tu czuję się oszukany I wracam do pytania, czy mimo tego że jest sprawa o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu oraz mimo tego że jakieś pieniądze za ten sprzęt dostałem, czy mogę jeszcze założyć sprawę cywilną sprawcy wypadku? Pozdrawiam i dziękuję z góry z pomocne odpowiedzi.W przypadku wytoczenia sprawy cywilnej sprawcy wypadku niezbędne jest przypozwanie do sprawy zakładu ubezpieczeń (art. 20 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych) więc w ostatecznym rozrachunku za szkodę powinien zapłacić zakład ubezpieczeń. Poza tym w przypadku uzyskania wyroku zasądzającego od sprawcy wypadku może potem powstać problem z egzekucją pieniędzy.Może Pan w toku postępowania karnego zgłosić wniosek o nawiązkę, będzie to dodatkowa kara dla sprawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi