dosia Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 witam mam pytanie mój mąz w sobote 02,02,2008 ok. godz. 20 wpadł w poślizg i zeby nie udeżyć w chamujący pojazd to skręcił w prawo do rowu i nie zauważył ze tam idzie dziewczyna z chłopakiem i w nią udeżył poczym dziewczyna wstała i nie chciała wzywać policji ani pogotowia bo twierdziła ze sie dobrze czuje i nic jej nie jest.w pewnym momencie podjechała policja która przypadkowo jechała ta drogą i zatrzymała sie , pytali sie czy wszystko w porządku i czy nie trzeba pomocy mąz i ten chłopak powiedzili ze jest ok ,ta dziewczyna poszła do domu mówiąc ze tylko ja noga boli.po tygodniu matka dziewczyny dzwoni do nas i mówi ze dziewczyna ma noge w gipsie i miała operacje bo ma złamaną kostke z przemieszczeniem i dała sprawe do sądu .sprawa ma sie odbyć z paragrafu 177 1kk . dowiedzieliśmy sie ze dziewczyna trafiła do szpitala 04.02.2008 miała operacje 05.02.2008 i 08.02.2008 wyszła.i moje pytanie brzmi co mojemu mężowi grożi jeśli uznaja ze jest winny. prasze mi napisać ile ta porada bedzie mnie kosztowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 polecam przestudiować kodeks karny i sprawdzić co to za artykuły i jakie pociągają sankcje. Czy poszkodowana ma również roszczenia w stosunku do Twojego męża?czy chłopak i dziewczyna szli zgodnie z przepisami ruchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dosia Opublikowano 21 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 tak szli lewą stroną .dziewczyna ma 16 lat a ta sprawą zajmują sie jej rodzice chca by mój mąż był winny wypadkowi i chca odszkodowanie. my nie wiemy jak sie mamy bronic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 a macie adwokata? a tamta strona też ma? Dobrze byłoby dać do zrozumienia poszkodowanej, iż odszkodowanie (zadośćuczynienie oraz zwrot kosztów leczenia) może uzyskać od ubezpieczyciela OC waszego samochodu, to przynajmniej pozwoli na uniknięcie strat materialnych wynikłych z leczenia. Natomiast kwestia winy i odpowiedzialności karnej za wypadek, jest raczej oczywista, pytanie tylko jak sprawę oceni sąd i czy znajdzie okoliczności łagodzące. Czy mąż jechał zgodnie z przepisami, trzeźwy, nie przekraczał prędkości?najlepiej będzie jak weźmiecie adwokata, tak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expertis Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Kto oddał sprawę do sądu ? Rodzice poszkodowanej czy policja? Czy policja która przejeżdżała podjęła czynności i sporządziła notatkę? Czy Twój mąż był przesłuchiwany przez policję lub prokuraturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi