Megi1 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Witam chciałabym się dowiedzieć czy należy mi się lub mojej mamie jakieś odszkodowanie?Mój brat zajerestrowany bezrobotny podjął dorywczą pracę u rolnika przy sianokosach. Kiedy wracali do domu drogą z pola brat nieszczęśliwie spadł z pustej przyczepy i poniósł śmierć na miejscu. Ciągnikiem kierował właściciel gospodarstwa który ma opłacone OC ciągnika ale niema NW. Mama jest w rozpaczy ponieważ w zusie i krusie powiedzieli jej że żadne pieniądze się nie należą. Moje pytanie brzmi czy należą jej się pieniądze z OC tego właściciela pojazdu??Była już w firmie ubezpieczeniowej co ma OC ten kierowca to nie dali jej jasnej odpowiedzi tylko kazali dzwonić na infolinnie.. Niech ktoś mi doradzi co robić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi1 Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Kopi dokumentów żadnych nie posiadam aktualnie przebywam poza granicami kraju...Z tego co mi wiadomo prokuratura aktualnie prowadzi postępowanie w tej sprawie..Na temat okolicznośći też niewiem nic więcej pozatym co napisałam powyżej brat siedział prawdopodobnie na kancie przyczepy (która niemiała barierek) zaczepionej do ciągnika którym jechał właściciel gospodarstwa, wracali z pola właściciela drogą wyłożoną betonowymi płytami. Brat nieszczęśliwie wypadł podczas jazdy i uderzył głową w betonową płyte poniósł śmierć na miejscu tyle wiem. A i brat niemiał żadnego ubezpiecznia..Dodatkowo zgłasza się dużo firm odszkodowawczych które proponują swoją'' pomoc'' w walce o odszkodowanie..Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 dionuta wrote:. Może być tak , że wypłaci KRUS z polisy OC rolnika , u którego brat pracował lub z polisy OC pojazdu .PozdrawiamProszę o podanie przepisu z którego wynika, że KRUS wypłaca jakieś świadczenie z polisy OC rolnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Megi1 wrote:Witam chciałabym się dowiedzieć czy należy mi się lub mojej mamie jakieś odszkodowanie?Mój brat zajerestrowany bezrobotny podjął dorywczą pracę u rolnika przy sianokosach. Kiedy wracali do domu drogą z pola brat nieszczęśliwie spadł z pustej przyczepy i poniósł śmierć na miejscu. Ciągnikiem kierował właściciel gospodarstwa który ma opłacone OC ciągnika ale niema NW. Mama jest w rozpaczy ponieważ w zusie i krusie powiedzieli jej że żadne pieniądze się nie należą. Moje pytanie brzmi czy należą jej się pieniądze z OC tego właściciela pojazdu??Była już w firmie ubezpieczeniowej co ma OC ten kierowca to nie dali jej jasnej odpowiedzi tylko kazali dzwonić na infolinnie.. Niech ktoś mi doradzi co robić??W Państwa przypadku postępowanie odszkodowawcze powinno być prowadzone z polisy OC ciągnika do którego podczepiona była przyczepa. Jeśli ciągnik nie posiada ubezpieczenia właściwy do rozpoznania roszczeń będzie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. W przypadku tego modelu działania, łatwiej będzie dochodzić świadczeń z polisy OC ponieważ odpowiedzialność będzie ukształtowana na zasadzie ryzyka - korzystniejsza dla osoby poszkodowanej.Musicie pilnować sprawy prowadzonej przez Prokuraturę. Poza tym nawet gdyby prokuratura umorzyła postępowanie nie wyklucza to możliwości dochodzenia odszkodowania.W przypadku pytań proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi1 Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 No właśnie z tego co się dowiedziałam prouratura chce to potraktować jako nieszczęśliwy wypadek. Co w wypadku gdy przyczepa nie miała barierek a brat siedział na jej burcie?Czy można walczyć o odszkodowanie w przypadku zaniedbania BHP bowiem podobno powinna mieć ona burty( barierki)?? Co do podawania dannych miejsca zdarzenia nie wydaje mi się to dobrym pomysłem bo już teraz nachodzą mamę codziennie różne firmy odszkodowawcze i wręcz są nachalni niektórzy. Jeśli nawet bym chciała podpisać umowę z jakomś z tych firm jak uniknąć'' haczyków'' Wszystkie mówią iż nic nie płacimy nawet jeśli nie wygramy liczą sobie tylko procent od wygrannego odszkodowania. A CO Z UKRYTYMI KOSZTAMI?.Niedługo będe u mammy i się zastanawiam co robić czy zacząć działać w tej sprawie czy czekać na orzeczenie prokuratora ??Mama jest w trudnej sytuacji finansowej wiec tym bardziej trudno podjąć właściwą decyzje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi1 Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Dziwi mnie też że mama zgłosiła szkode w której kierujący pojazdem rolnik miał ubezpieczenie OC (nie miał NW)a oni kazali jej zadzwonić na infolinnie żeby się dowiedziała czy należy jej się odszkodowanie..Czy nie próbują jej zbyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Megi1 wrote:No właśnie z tego co się dowiedziałam prouratura chce to potraktować jako nieszczęśliwy wypadek. Co w wypadku gdy przyczepa nie miała barierek a brat siedział na jej burcie?Czy można walczyć o odszkodowanie w przypadku zaniedbania BHP bowiem podobno powinna mieć ona burty( barierki)?? Co do podawania dannych miejsca zdarzenia nie wydaje mi się to dobrym pomysłem bo już teraz nachodzą mamę codziennie różne firmy odszkodowawcze i wręcz są nachalni niektórzy. Jeśli nawet bym chciała podpisać umowę z jakomś z tych firm jak uniknąć'' haczyków'' Wszystkie mówią iż nic nie płacimy nawet jeśli nie wygramy liczą sobie tylko procent od wygrannego odszkodowania. A CO Z UKRYTYMI KOSZTAMI?.Niedługo będe u mammy i się zastanawiam co robić czy zacząć działać w tej sprawie czy czekać na orzeczenie prokuratora ??Mama jest w trudnej sytuacji finansowej wiec tym bardziej trudno podjąć właściwą decyzje..Jeśli będzie umorzenie postępowania karnego to nie oznacza braku odpowiedzialności. Będzie zawsze można spróbować z polisy OC rolnika, który korzystając z pomocy sąsiadów powinien zadbać o ich bezpieczeństwo i pracować na sprzęcie który spełnia wymagania.Co do wyboru pełnomocnika to proszę być ostrożnym i unikać pochopnych decyzji. Warto sprawdzać jak najwięcej firm i wybrać najlepszą dla Państwa ofertę. Proszę także nie nabierać się na obietnice wysokich kwot itp. bo to tylko puste słowa, które w rzeczywistości nie muszą mieć pokrycia.Jeśli chodzi o umowy i postanowienia w nich zawarte zawsze może Pani skontaktować się z nami i postaramy się dokonać szybkiej i wnikliwej analizy wszystkich wzorców i przedstawimy swoją propozycję.Odsyłanie na infolinię jest dość powszechne tzw. spychologia.W przypadku pytań proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi1 Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 No tak kluczową role odgrywa decyzja prokuratury. Ale jeszcze takie pytanko mam w przypadku decyzji o umorzeniu postępowania wyjaśniającego czy podpisanie wtedy umowy z prawnikiem lub firmą ubiegającą się o odszkodowanie ma sens? A i jeszcze jedno ile może trwać takie postępowanie prowadzone przez prokuraturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Megi1 wrote:No tak kluczową role odgrywa decyzja prokuratury. Ale jeszcze takie pytanko mam w przypadku decyzji o umorzeniu postępowania wyjaśniającego czy podpisanie wtedy umowy z prawnikiem lub firmą ubiegającą się o odszkodowanie ma sens? A i jeszcze jedno ile może trwać takie postępowanie prowadzone przez prokuraturę?Tak jak pisałem wcześniej umorzenie postępowania przez prokuraturę nie musi oznaczać braku odpowiedzialności cywilnej - odszkodowawczej.Kancelarię lepiej wynająć w tej chwili aby pilnowała postępowania prokuratorskiego, składała wnioski dowodowe itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi