zaneta Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Witam,mój tata jest właścicielem gospodarstwa rolnego na terenie którego uległ wypadkowi. Oczywiście podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu KRUS. Przy podczepianiu maszyny rolniczej do ciągnika trzeba było lekko ją unieść/przesunąć by wsunąć w zaczep ciągnika- standardowo przy podczepianiu każdej maszyny. Wtedy (potocznie mówiąc) wypadł mu ysk z kręgosłupa. Lekarz stwierdził dyskopatię, tata miał operację usunięcia tego dysku i aktualnie odbywa krótką rehabilitację. Bóle są nadal, i nie zapowiada się by szybko ustały. Czy za taki wypadek (wypadnięcie dysku przy obsłudze maszyny rolniczej) przysługuje mu jakieś odszkodowanie z KRUS ? Czy miał może ktoś podobny/ taki sam wypadek za który dostał odszkodowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 zaneta wrote:Witam,mój tata jest właścicielem gospodarstwa rolnego na terenie którego uległ wypadkowi. Oczywiście podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu KRUS. Przy podczepianiu maszyny rolniczej do ciągnika trzeba było lekko ją unieść/przesunąć by wsunąć w zaczep ciągnika- standardowo przy podczepianiu każdej maszyny. Wtedy (potocznie mówiąc) wypadł mu ysk z kręgosłupa. Lekarz stwierdził dyskopatię, tata miał operację usunięcia tego dysku i aktualnie odbywa krótką rehabilitację. Bóle są nadal, i nie zapowiada się by szybko ustały.Czy za taki wypadek (wypadnięcie dysku przy obsłudze maszyny rolniczej) przysługuje mu jakieś odszkodowanie z KRUS ? Czy miał może ktoś podobny/ taki sam wypadek za który dostał odszkodowanie?W mojej ocenie wypadek jakiego doznał Pani tata wyczerpuje definicję wypadku przy pracy w rolnictwie, co oznacza że powinno przysługiwać mu prawo do jednorazowego odszkodowania z KRUS i ewentualnie innych dobrowolnych ubezpieczeń NNW jeśli takie posiada np. przy ubezpieczeniu OC rolników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi