Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czekam na zmiłowanie PTUW i Partner

Rekomendowane odpowiedzi

W Październiku 16-go spowodował kolizję z moim pojazdem, pewien Łobuz i uciekł.

Łobuzem został mianowany dopiero po tym jak uciekł.

Zgłosiłem to na policję i podałem nr rejestracyjny.

Moje OC w HDI więc zgłosiłem szkodę również do nich, dokonali oględzin i nie kazali nic usuwać,

ponieważ ZU sprawcy może nie uznać wyceny.

Policja nareszcie 12 grudnia poinformowała mnie, że sprawę kierują do sądu.

W miedzy czasie HDI informuje, że dalsze postępowanie kieruje do Pocztowego Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych, ponieważ (domniemany sprawca) jest tam ubezpieczony.

Ni z tego ni z owego pojawia się firma Partner informującą mnie pisemnie, że na mocy upoważnienia

będą prowadzić dalsze postępowanie likwidacyjne.

Po kilku dniach przysyłają pismo z cytatami z Ustawy o ubezpieczeniach i przypominają o prowadzeniu postępowania w celu ustalenia odpowiedzialności PTUW.

A ja dalej poruszam się obitym pojazdem i czekam cierpliwie.

Uzyskałem informację w Sądzie że wyrok uprawomocnił się 20 lutego.

Bardzo proszę o poradę.

Ile jeszcze mogę oczekiwać na likwidację szkody?

Co mogę uczynić na dzień dzisiejszy?

Ciekaw jestem jak sobie radzą ci co pracują w tych firmach ubezpieczeniowych i likwidacyjnych,

jeśli spotka ich nieszczęście takie jak mnie, chyba że jeżdżą autobusami i innymi środkami do tego

stworzonymi.

1)W przypadku braku ustalonego sprawcy zdarzenia możesz zgłosić szkodę w dowolnej ubezpieczalni na terytorium kraju. HDI wprowadziło CIę w błąd sugerując, że ich ocena techniczna uszkodzeń nie będzie honorowana, zatem pojazd możesz naprawić. Oczywiście zdarzają się próby zmiany kwalifikacji "po fakcie" na podstawie zdjęć, ale w żadnym sądzie to nie przejdzie.

2) Partner występuje tu prawdopodobnie w roli likwidatora szkód w imieniu PTUW. Jesli pojazd byłby już naprawiony to wiedząc to co już teraz, napisałbyś pismo do HDI, żeby przesłali dokumentację szkody do PTUW w celu dalszej likwidacji. Zresztą teraz możesz zrobić to samo, chyba, że Partner wykonał powtórne oględziny. Mają 30 dni na zakończenie likwidacji od daty powzięcia inforamacji o szkodzie. Wyrok prawomocny powinien oczywiście popchnąć temat