pdarek12 Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 W Październiku 16-go spowodował kolizję z moim pojazdem, pewien Łobuz i uciekł.Łobuzem został mianowany dopiero po tym jak uciekł.Zgłosiłem to na policję i podałem nr rejestracyjny.Moje OC w HDI więc zgłosiłem szkodę również do nich, dokonali oględzin i nie kazali nic usuwać,ponieważ ZU sprawcy może nie uznać wyceny.Policja nareszcie 12 grudnia poinformowała mnie, że sprawę kierują do sądu.W miedzy czasie HDI informuje, że dalsze postępowanie kieruje do Pocztowego Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych, ponieważ (domniemany sprawca) jest tam ubezpieczony.Ni z tego ni z owego pojawia się firma Partner informującą mnie pisemnie, że na mocy upoważnieniabędą prowadzić dalsze postępowanie likwidacyjne.Po kilku dniach przysyłają pismo z cytatami z Ustawy o ubezpieczeniach i przypominają o prowadzeniu postępowania w celu ustalenia odpowiedzialności PTUW.A ja dalej poruszam się obitym pojazdem i czekam cierpliwie.Uzyskałem informację w Sądzie że wyrok uprawomocnił się 20 lutego.Bardzo proszę o poradę.Ile jeszcze mogę oczekiwać na likwidację szkody?Co mogę uczynić na dzień dzisiejszy?Ciekaw jestem jak sobie radzą ci co pracują w tych firmach ubezpieczeniowych i likwidacyjnych,jeśli spotka ich nieszczęście takie jak mnie, chyba że jeżdżą autobusami i innymi środkami do tegostworzonymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 1)W przypadku braku ustalonego sprawcy zdarzenia możesz zgłosić szkodę w dowolnej ubezpieczalni na terytorium kraju. HDI wprowadziło CIę w błąd sugerując, że ich ocena techniczna uszkodzeń nie będzie honorowana, zatem pojazd możesz naprawić. Oczywiście zdarzają się próby zmiany kwalifikacji "po fakcie" na podstawie zdjęć, ale w żadnym sądzie to nie przejdzie.2) Partner występuje tu prawdopodobnie w roli likwidatora szkód w imieniu PTUW. Jesli pojazd byłby już naprawiony to wiedząc to co już teraz, napisałbyś pismo do HDI, żeby przesłali dokumentację szkody do PTUW w celu dalszej likwidacji. Zresztą teraz możesz zrobić to samo, chyba, że Partner wykonał powtórne oględziny. Mają 30 dni na zakończenie likwidacji od daty powzięcia inforamacji o szkodzie. Wyrok prawomocny powinien oczywiście popchnąć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi