seba694637 Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Witam. Mam 45 lat i pomagałem sąsiadowi 1 na jego posesji przy wywozie obornika wraz z dwoma innymi sąsiadami.Sąsiad 2 ładował rozrzutnik obsługując traktor i cyklop rolniczy, Z kolei trzeci - traktor i rozrzutnik. Ja byłem na rozrzutniku i gdy już z niego schodziłem rozrzutnik wraz z traktorem poleciał do tyłu. Sąsiad 3 szybko wsiadł do traktora i go odpalił żeby nim odjechać (jedno koło rozrzutnika zsuwało się po takiej skarpie a drugie prosto dlatego cały rozrzutnik mógł się przewrócić). W tej samej chwili gdy sąsiad odjezdżał ja nie chciałem spaść z rozrzutnika i postawiłem nogę na zębatce łańcucha. Odjechał ale miał włączony wałek. Pozbyłem się dwóch palców i jestem w trakcie leczenia.Sąsiad 3 twierdzi że wałek był wyłączony i włączył się gdy szybko odjechał (szarpnął traktorem).Sąsiad 2 był świadkiem tego - będąc w cyklopieSąsiad 1 któremu pomagaliśmy był chwilowo poza posesją i przyjechał kilka minut po wypadku.Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu OC rolnika i jak to rozegrać żeby je dostać?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 seba694637 wrote:Witam. Mam 45 lat i pomagałem sąsiadowi 1 na jego posesji przy wywozie obornika wraz z dwoma innymi sąsiadami.Sąsiad 2 ładował rozrzutnik obsługując traktor i cyklop rolniczy, Z kolei trzeci - traktor i rozrzutnik. Ja byłem na rozrzutniku i gdy już z niego schodziłem rozrzutnik wraz z traktorem poleciał do tyłu. Sąsiad 3 szybko wsiadł do traktora i go odpalił żeby nim odjechać (jedno koło rozrzutnika zsuwało się po takiej skarpie a drugie prosto dlatego cały rozrzutnik mógł się przewrócić). W tej samej chwili gdy sąsiad odjezdżał ja nie chciałem spaść z rozrzutnika i postawiłem nogę na zębatce łańcucha. Odjechał ale miał włączony wałek. Pozbyłem się dwóch palców i jestem w trakcie leczenia.Sąsiad 3 twierdzi że wałek był wyłączony i włączył się gdy szybko odjechał (szarpnął traktorem).Sąsiad 2 był świadkiem tego - będąc w cyklopieSąsiad 1 któremu pomagaliśmy był chwilowo poza posesją i przyjechał kilka minut po wypadku.Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu OC rolnika i jak to rozegrać żeby je dostać?Pozdrawiam.Wydaje się, że najłatwiej będzie Panu dochodzić świadczeń odszkodowawczych z polisy OC ale nie rolnika, a pojazdu (traktora do którego podczepiony był rozrzutnik). Pojazd był w ruchu, więc odpowiedzialność wobec Pana będzie ukształtowana na zasadzie ryzyka - łatwiejsza droga dochodzenia odszkodowań. Przy ubezpieczeniu OC rolnika odpowiedzialność będzie ukształtowana na zasadzie winy i będzie trudniej. W przypadku pytań proszę pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario1968 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Proszę o kontakt to podzielę się informacjami i oczywiście możemy poprowadzić Pana sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi