Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odwołanie od komisji lekarskiej ZUS

grzesiulek123
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ta cała sytuacja już mnie przerosła nie wiem co mam robić ...

W ubiegłym roku doznałem wypadku przy pracy bylem u lekarza orzecznika ZUS i tam przyznano mi 5 % uszczerbku na zdrowiu z czego te 5% było w ich skali najmniejszym procentem jaki mogli dać bo skala jest od 5% do 30% i doradzono mi żeby się się odwołać po czym tak zrobiłem bylem na komisji lekarskiej 3 osobowej i tam mi zabrano wszystko czyli jedni lekarze podważają opinię innych to absurd co za kraj . Wiem że mogę teraz odwołać się do sądu rejonowego poprzez płatnika czyli ZUS ale czy to ma jeszcze jakiś sens . Poprzez niewiedzę można wiele stracić ...

• 9 lat później...

Witam serdecznie,

po złożeniu odwołania (sprzeciwu od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS) i przeprowadzeniu komisji lekarskiej, jedyną możliwością jest złożenie dalszego odwołania na drogę sądowa. Roszczenia takie nie są obarczone kosztami postępowania, jednak należy liczyć się z faktem, iż takie postępowanie jest długotrwałe i wymaga powołania opinii z biegłego sądowego, który ostatecznie oceny doznany uszczerbek na zdrowiu. Rezultat takiego postępowania może być także różny.

W przypadku znacznych uszczerbków takie postępowanie może być korzystne, zwiększając kwotę jednorazowego odszkodowania ( za każdy 1% trwałego uszczerbku ZUS przyznaje określoną kwotę odszkodowania).

Pozdrawiam

Marta Sordon
Campter Odszkodowania
tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl                                
Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania