Uderzenie motocyklem w psa rolnika
Założył MarekL, 24 lipca 2013 · 344 wyświetlenia
MarekŁ napisał(a):
Witam. Tak jak w temacie, 15 maja br.miałem to zdarzenie. Pies wybiegł z posesji na drogę. Efekt- złamana głowa kości promieniowej w prawym łokciu, dość mocne skręcenie nadgarstka prawego, skręcenie kręgosłupa szyjnego i sporo potłuczeń. Nie wspominam o szkodach materialnych, to na odrębny temat w innym dziale. Leczenie trwało 1,5 miesiąca, rehabilitację skończyłem niedawno. Wysłałem dokumenty z leczenia do PZU Życie (ubezpieczenie grupowe pracownicze P+, wariant rozszerzony.) Tu muszę przyznać, jakość kontaktu i czas załatwiania sprawy przez PZU jest zadowalający, podejmują rozmowę, odpowiadają na pytania. Ale przy ocenie procentowej uszczerbku przez Ich orzecznika, rozczarowanie. Za tyle obrażeń ustalili 3,5% ( 1470zł) !! Śmiech na sali, napisałem odwołanie, podtrzymali swoją decyzję. Napisałem kolejne odwołanie, w którym domagam się komisji lekarskiej. Proszę o poradę, czy za takie obrażenia należy się realnie znacznie wyższy procent? Mimo rehabilitacji mam ograniczenie ruchomości w nadgarstku i bolesność, zaczęło się mrowienie w opuszkach palców lewej ręki i chwilami w łokciu przy wyproście ręki jest jakby zablokowanie i przeskok i ból ( wyszło to po wypadku).
Doradzałbym jeszcze rozważenie pociągnięcia do odpowiedzialności właściciela psa jeśli ustalono do kogo należał itp. Rolnicy mają obowiązkowe ubezpieczenie OC i z takiego ubezpieczenia można byłoby skorzystać. Suma świadczenia jakie mógłby Pan otrzymać byłaby zdecydowanie większa od tej z ubezpieczenia dobrowolnego jakie Pan posiada.
W przypadku pytań proszę pisać.