Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kolizja-zaniżenie kosztów

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam kolizje nie z mojej winy, mercedes wjechał w i uszkodził mi prawy błotnik, zderzak w passacie 2004 r. Ja mam od 4 lat bezkolizyjna jazdę. Sprawca jes ubezpieczony w PZU ( ja zreszta też), pojechałam na ekspertyzę no i uważam że drastycznie zaniżyli mi koszty naprawy. Myśle, że spowodowane jest to tym, że wybrałam przelew gotówki na moje konto i naprawę chciałam wykonać samodzielnie, za np. błotnik, który jest do wymiany obliczono 170 zł, a oryginalny kosztuje prawie 500 zł. Ja chcę mieć oryginalny. Jeśli zdecyduję się na naprawe bezgotówkową to wtedy będa oryginalne części. Nie jestem żadnym wyłudzaczem, kolizje miałam pierwszy raz i to nie z mojej winy!!! A traktowana jestem jak potencjalny oszust, zdenerwowałam się bardzo bo takie zasady powinny być jasno opisane, dowiedziałam się w serwisie że jeśli zgłoszę się do nich to oni zajmą się sprawą ( serwis) i na pewno naprawią mi auto z oryginalnymi częściami. Ale jeśli sama chcę za to zapłacić tio wyjdzie że odzkodowanie nawet w 50 % nie pokryje kosztów naprawy. Wiem, że moge oddac do serwisu i zrobić naprawę bezgotówkowa ale jestem za przeproszeniem upierdliwa a juz bardzo nie lubię jak się mnie oszukuje a własnie tak teraz ze mna zrobiło PZU. Dlaczego jestem gorzej traktowana jeśli chcę sama naprawić auto?? Jakie mam prawa?? po czyjej stronie jest racja?? czy mogę się odwołac od decyzji PZU? uważając wycenę za nierealną?? czy mogę żądać części oryginalnych??

pozdrawiam Ewa

• 3 tygodnie później...

to że tak ktoś mówi nie znaczy że tak będzie. Warsztat lubi jak wszystko przechodzi "bezgotówkowo" wobec Ciebie, bo oni robią tak jak im się podoba - tj. drogo i na oryginalnych częściach. Sądzę, jednak że to Cię zadowoli (oby tylko warsztat nie wszedł w szkodę całkowitą! na ile wyceniono naprawę? jakie masz auto i jaka jest jego wartość?).

co do części - oczywiście możesz napisać odwołanie że żądasz części oryginalnych, masz do tego prawo, ale sądzę, że najlepiej oddać bezgotówkowo, oczywiście miej wtedy warsztat pod lupą!

nie bardzo rozumiem jaki jest Twój problem. Jeśli zależy Ci na skorzystaiu z ASO Mercedesa i naprawie zgodnej z technologią na oryg. częściach to oddaj im auto na naprawę bezgotówkową. A jeśli chcesz tylko bić piannę utwierdzając się w swoich racjach to tak, masz rację okradli CIę, a teraz zapraszam do wielomiesięcznych odwołań, a później do sądu (to minimum pół roku), tylko czy to o satysfakcję Ci chodzi?