Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Jak zabezpieczyć się prawnie przed mogącymi wystąpić szkodami budowlan

Adamtor12345
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mieszkam z sąsiadami bardzo blisko wału przeciwpowodziowego, nasze zabudowania dzieli tylko droga. Pewna firma zaczęła prace budowlane na tym wale, które polegają na dobijaniu górnej warstwy wału wielkim młotem pneumatycznym, który powoduje bardzo duże drgania ziemi. Drgania te są tak ogromne że nie nazwałbym tego drganiami, tylko dość dużym trzęsieniem ziemi. Pytałem się sąsiada który mieszka jak na razie najbliżej tych prac i mówił że popękały mu ściany. Wiem też że sprawa została zgłoszona do gminy lecz prac nie przerwano. Był również u sąsiada jakiś pan profesor z Uniwersytetu Gdańskiego, który przyjechał z jakimś miernikiem i z tego co sąsiad mówił są to ogromne drgania które będą oddziaływać na budynki. Następnie firma ta przysłała ludzi którzy zaczęli robić zdjęcia budynków, oczywiście bez jakiejkolwiek zgody właściciela, celem udokumentowania pęknięć na budynkach i zabezpieczenia swoich interesów. Moim zdaniem takie fotografowanie posesji bez zgody właściciela to już przestępstwo.

Moje budynki są dość stare i posiadają już pęknięcia ,które powstały na skutek nieremontowanej przez wiele lat drogi wojewódzkiej, są również położone na dość podatnym na drgania podłożu, z tego co słyszałem przechodzi pod ziemią warstwa torfu, która powoduje przez cały czas duże drgania, jak tylko przejedzie jakiś większy samochód.

Boję się że jak zaczną ubijać ten wał w mojej okolicy, to moje budynki bardzo mocno to odczują, może się nie zawalą ale jestem pewien w stu procentach że szczeliny się powiększą i powstaną nowe pęknięcia które, chyba mogą powstać nawet po jakimś czasie.

W Internecie mało piszą o takich sprawach więc prośba do was o pomoc.

Napiszcie mi co się robi w takich sprawach, jak się zabezpieczyć, czytałem że trzeba wszystko udokumentować, ale jak? Moim zdaniem powinien ktoś przyjechać i założyć jakieś mierniki, urządzenia mierzące rozsuwanie się szczelin, bo jak ja im potem udowodnię że szczelina się powiększyła. Napiszcie też czy mieli prawo robić zdjęcia posesji bez pozwolenia.

Za odpowiedź z góry dziękuję