Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odmowa wypłaty świadczeń

zoska 23
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam ,mam problem z uzyskaniem świadczenia za wypadek w pracy z grupowego ubezpieczenia które opłacam sobie w pracy. doznałam skręcenia nadgarstka lewej dłoni. odesłałam do TU protokoł zdarzenia,ksero przebiegu leczenia w którym bylo rozpoznanie ze szpitala zaraz po wypadku gdzie lekarz stwierdził stluczenie dłoni i od chirurga z rozpoznaniem skrecenia nadgarstka oraz 20 dniowym leczeniem . TU wzięło pod uwagę tylko diagnozę ze szpitala. Dlaczego ?? co mam teraz zrobić ?? Nie po to przez tyle miesięcy opłacałam najwyższą stawkę ubezpieczenia w razie wypadku czy choroby żeby w momencie zdarzenia się wypadku nic nie dostać . nie mówiąc już o tym ze w między czasie dostałam wypowiedzenie umowy o pracę . zastanawiam się czy zakład specjanie nie utrudnił mi otrzymania tegoż świadczenia ??? chirurg obiecał mi wypisać oświadczenie ze to bylo skrecenie . ale czy to wystarczy ?? błagam niech mi ktoś pomoże . jestem samotną matką 3 dzieci i nie po to pracuje i place podatki zeby ktoś okradał mnie i wzbogacal się moim kosztem . bo szczerze mówiąc odkładając ta kwotę (63zl) przez 18 miesięcy to mogłabym dzieciom fajne wakacje zorganizować . i to mnie wkurza. proszę raz jeszcze o wskazówki . dziękuję i pozdrawiam

Szanowna Pani, proszę szczegółowo przeczytać polisę ubezpieczeniową (umowę), gdzie powinna znajdować się definicja wypadku przy pracy oraz informacja o dokumentacji honorowanej przez ubezpieczyciela. W sieci, proszę poszukać tabel norm oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczyciela, z którym ma Pani podpisaną umowę. Z tabel dowie się Pani szybko jak szacowany procentowo jest konkretny uszczerbek na zdrowiu. Wówczas proszę wrócić do umowy (polisy), w której w stosunku do wysokości składki wyceniony będzie jeden procent. Wycena jednego procenta uszczerbku na zdrowiu jest zróżnicowana, uzależniona od wysokości składki w ubezpieczeniach cywilnych, czego nie spotykamy w ubezpieczeniach społecznych.

Po poradę prawną w tym zakresie proszę się udać do np. radcy prawnego, powinien taki świadczyć swe usługi nieodpłatnie w najbliższym urzędzie gminy.