Pracownik11 Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Witam Wszystkich bardzo serdecznie . W 2011 roku przeszedłem operację przepukliny pachwinowej , po 3 miesiącach przebywanie na L4 bóle się nasilały dostałem leki przeciwzapalne i bóle pooperacyjne ustąpiły . 8 tygodni temu zgłosiłem się do lekarza rodzinnego z bólami przepukliny i kręgosłupa odcinek lędźwiowy , dostałem skierowanie do chirurga który przepisał mi leki i tak siedziałem w domu . Po 2 tygodniach wróciłem do niego , ból był taki sam jak wcześniej . Dostałem kolejne L4 i zasugerował mi abym zgłosił się do szpitala w którym byłem operowany i tak zrobiłem . Diagnoza lekarza po uprzednim wykonaniu usg przepukliny była następująca podejrzenie rwy kulszowej , bóle promieniujące od prawego kolana na przepuklinę i kręgosłup . Zrobiono mi prześwietlenie kręgosłupa : dyskretne skrzywienie lewo wypukle w segmencie dolnym kregoslupa L . Fizjoligiczna lordoza lędzwiowa , wysokśći trzonów kręgów , przestrzeni międzytrzonowych , nasadu łuków zachowane . Dostałem skierowanie na rezonans magnetyczny , czekam do 14 listopada . Lekarz chirurg po dłuższej rozmowie zasugerował zmianę pracy , stan zdrowia będzie się pogarszał lepiej już było . Nie jestem w stanie pracować fizycznie i gdyby nie dostał zdolności do pracy mam się do niego zgłosić po kolejne L4 . Dostałem pismo od niego że wymagam oszczędzającego trybu życia . Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody abym powrócił na poprzednie stanowisko pracy i nie chciał podbić zdolności . Po dłuższej rozmowie wykonał telefon na zakład i odbyła rozmowę z BHP-owcem , przedstawiając całą sytuację . Bhpowiec wyraził zgodę na zmianę stanowiska pracy na lżejsze . Dzięki temu dostałem zdolność do pracy . Na zaświadczeniu napisała wskazana praca z ograniczeniem dzwigania do 10 kg nadmiernego schylanie . 2 dni pracowałem na lżejszym stanowisku pracy a w 3 dzień powiedziano mi że mam wrócić na poprzednie stanowisko pracy ponieważ nie dziwga się tam powyżej 10 kg . Jest to praca w której przenoszę elementy ważące 2-3 kg i za 8 h jest ich około 2300 tak że nazbiera się tego kilka ton . Odbyłem długą rozmowę z przełożonym , przedstawiłem całą sytuację że nie mam zdolności aby wykonywać poprzednią pracę ale jego to nie interesowało . Po przepracowaniu 8h zgłosiłem się do lekarza z ponownymi bólami kręgosłupa i przepukliny dostając kolejne L4 . Czy w takim przypadku mogę starać się o wypadek przy pracy Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomocny1 Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 Z tego co kojarzę w takim przypadku nie możesz starać się o "wypadek przy pracy", ale spróbować zawsze można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabinamusial Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Też mi się wydaję że nie można się starać w takim przypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts