piotr_192 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam, w zeszłym tygodniu mieliśmy z żoną wypadek bez udziału innego samochodu, mianowicie złapaliśmy kapcia i wylądowaliśmy w rowie, żona kierowała ja siedziałem z boku byliśmy po 3 dni w szpitalu wyszliśmy mamy małe urazy bo nie było dużej prędkości.Czy możemy starać się o odszkodzowanie z oc pojazdu naszego ??? i czy ma to sens w ogóle Czy zabiorą część zniżek po wypłaceniu odszkodowania ??Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr_192 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 A na jak długo to 10 % zostanie zabrane ??A czy gra jest warta świeczki czy warto latac za tym i czy cos przyznajja wogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr_192 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 No na pewno juz 3 tygodnie bede na l4 praca mam jako kierowca, no troche mi to utrudnia zycie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 piotr_192 wrote:Witam, w zeszłym tygodniu mieliśmy z żoną wypadek bez udziału innego samochodu, mianowicie złapaliśmy kapcia i wylądowaliśmy w rowie, żona kierowała ja siedziałem z boku byliśmy po 3 dni w szpitalu wyszliśmy mamy małe urazy bo nie było dużej prędkości.Czy możemy starać się o odszkodzowanie z oc pojazdu naszego ??? i czy ma to sens w ogóle Czy zabiorą część zniżek po wypłaceniu odszkodowania ??Bardzo proszę o pomoc.Z polisy OC przysługuje Panu:- zadośćuczynienie za krzywdę- odszkodowania za poniesione koszty leczenia, przejazdów, rehabilitacji i utracone korzyści - uszczerbek w dochodzieJeśli ma Pan jakieś dobrowolne ubezpieczenia NNW to z nich również może Pan skorzystać.W przypadku pytań proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr_192 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Mam jeszcze pytanie dowiedziałem się od policjanta że jakim prawem ja mogę domagać się odszkodowania z własnego OC skoro nie było sprawcy wypadku i osób trzecich.NA jakich zasadach się to odbywa. Wydaje mi się to trochę sprzeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr_192 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Ale samochód jest na mnie zarejestrowany więc tak jakbym sam od siebie domagał odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 piotr_192 wrote:Ale samochód jest na mnie zarejestrowany więc tak jakbym sam od siebie domagał odszkodowania.Proszę pamiętać, że polisa OC nie jest wykupiona na osobą, ale na pojazd i chroni przed odpowiedzialnością każdoczesnego kierowcę. Pan w chwili wypadku był pasażerem, a szkoda dotyczy Pańskiego zdrowia.Może Pan dochodzić świadczeń z polisy OC samochodu którego był Pan pasażerem, a który należy do Pana. Potwierdził to już wielokrotnie Sąd NajwyższyIII CZP 115/07 - uchwała SN - Izba Cywilna z dnia 07-02-2008Odpowiedzialność cywilna posiadacza pojazdu za szkody na osobie pasażera-współposiadaczaUbezpieczyciel ponosi odpowiedzialność gwarancyjną wynikającą z umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody na osobie wyrządzone przez kierującego pojazdem, w tym także pasażerowi będącemu wraz z kierowcą współposiadaczem tego pojazdu.W przypadku pytań proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi