Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie dla pasażera po wypadku z oc pojazdu

piotr_192
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w zeszłym tygodniu mieliśmy z żoną wypadek bez udziału innego samochodu, mianowicie złapaliśmy kapcia i wylądowaliśmy w rowie, żona kierowała ja siedziałem z boku byliśmy po 3 dni w szpitalu wyszliśmy mamy małe urazy bo nie było dużej prędkości.

Czy możemy starać się o odszkodzowanie z oc pojazdu naszego ??? i czy ma to sens w ogóle

Czy zabiorą część zniżek po wypłaceniu odszkodowania ??

Bardzo proszę o pomoc.

piotr_192 wrote:
Witam, w zeszłym tygodniu mieliśmy z żoną wypadek bez udziału innego samochodu, mianowicie złapaliśmy kapcia i wylądowaliśmy w rowie, żona kierowała ja siedziałem z boku byliśmy po 3 dni w szpitalu wyszliśmy mamy małe urazy bo nie było dużej prędkości.
Czy możemy starać się o odszkodzowanie z oc pojazdu naszego ??? i czy ma to sens w ogóle
Czy zabiorą część zniżek po wypłaceniu odszkodowania ??
Bardzo proszę o pomoc.
Z polisy OC przysługuje Panu:
- zadośćuczynienie za krzywdę
- odszkodowania za poniesione koszty leczenia, przejazdów, rehabilitacji i utracone korzyści - uszczerbek w dochodzie

Jeśli ma Pan jakieś dobrowolne ubezpieczenia NNW to z nich również może Pan skorzystać.

W przypadku pytań proszę pisać.

Mam jeszcze pytanie dowiedziałem się od policjanta że jakim prawem ja mogę domagać się odszkodowania z własnego OC skoro nie było sprawcy wypadku i osób trzecich.

NA jakich zasadach się to odbywa. Wydaje mi się to trochę sprzeczne.

piotr_192 wrote:
Ale samochód jest na mnie zarejestrowany więc tak jakbym sam od siebie domagał odszkodowania.
Proszę pamiętać, że polisa OC nie jest wykupiona na osobą, ale na pojazd i chroni przed odpowiedzialnością każdoczesnego kierowcę. Pan w chwili wypadku był pasażerem, a szkoda dotyczy Pańskiego zdrowia.

Może Pan dochodzić świadczeń z polisy OC samochodu którego był Pan pasażerem, a który należy do Pana. Potwierdził to już wielokrotnie Sąd Najwyższy

III CZP 115/07 - uchwała SN - Izba Cywilna z dnia 07-02-2008
Odpowiedzialność cywilna posiadacza pojazdu za szkody na osobie pasażera-współposiadacza

Ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność gwarancyjną wynikającą z umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody na osobie wyrządzone przez kierującego pojazdem, w tym także pasażerowi będącemu wraz z kierowcą współposiadaczem tego pojazdu.

W przypadku pytań proszę pisać.