Witam serdecznie
Mam pytanie dotyczące odszkodowania z OC sprawcy gdzie ja jestem poszkodowanym.
Miałem wypadek gdzie kierowca samochodu najpierw zajechał mi drogę a następnie wykonał manewr zawracania, a ominąwszy jego zjechałem na lewy pas i uderzyłem w niego a następnie wpadłem autem do wody. W wyniku tego auto w wewnątrz jest zalane i brudne od mułu którego było równo z progami i również na siedzeniach na których ten muł osiadł, samochód był prawie po szyby w wodzie. W wyniku tego zdarzenia byłem cały mokry i brudny, miałem przy sobie 2 telefony które nie działają w 100 % jeden w wyniku zalania nie podświetla wyświetlacza a drugi przestał widzieć kartę pamięci, buty które miałem na nogach nie były nowe ale na skutek chodzenia po mule nieprzyjemnie pachną, zmieniarka płyt CD zalana cała mułem – nie była wyposażeniem samochodu, zegarek na rękę który szczerbiłem i porysował szkło w wyniku zdarzenia.
Pan z PZU powiedział, że mam się określić, czego oczekuje za powstałe straty w mieniu. Telefony wg punktu naprawczego- nie można usunąć uszkodzeń a pan Z PZU twierdzi że to jest do naprawienia i że jeden z nich nie jest uszkodzony w skutek zalania.
Jakie mam prawa co do uzyskania odszkodowania za mienie które uległo uszkodzeniu w wyniku wypadku.
Z góry dziękuje i pozdrawiam