gregu Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Witam. Piszę do Państwa, ponieważ mam dylemat. Jakiś czas temu uległem poważnemu wypadkowi. Ukończyłem studia ekonomiczne z wyróżnieniem, jestem też właścicielem gospodarstwa rolnego.W wyniku wypadku już ponad rok nie jestem zdolny do jakiejkolwiek pracy. KRUS uznał mnie czasowo niezdolnego do pracy i przyznał rentę. Ubezpieczyciel sprawcy wypadku przyznał również rentę czasową z tytułu braku widoków na przyszłość. Mam następujące pytanie do ekspertów. Posiadane grunty generują pewne dochody roczne (ich stawka jest publikowana corocznie przez GUS). Czy mogę starać się do Ubezpieczyciela o odszkodowanie z tytułu utraconych dochodów z ziemi (gdyż nie mogę na niej pracować), czy renta z KRUS wyczerpuje znamiona należnych mi świadczeń z tego tytułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 gregu wrote:Witam. Piszę do Państwa, ponieważ mam dylemat. Jakiś czas temu uległem poważnemu wypadkowi. Ukończyłem studia ekonomiczne z wyróżnieniem, jestem też właścicielem gospodarstwa rolnego.W wyniku wypadku już ponad rok nie jestem zdolny do jakiejkolwiek pracy. KRUS uznał mnie czasowo niezdolnego do pracy i przyznał rentę. Ubezpieczyciel sprawcy wypadku przyznał również rentę czasową z tytułu braku widoków na przyszłość.Mam następujące pytanie do ekspertów. Posiadane grunty generują pewne dochody roczne (ich stawka jest publikowana corocznie przez GUS). Czy mogę starać się do Ubezpieczyciela o odszkodowanie z tytułu utraconych dochodów z ziemi (gdyż nie mogę na niej pracować), czy renta z KRUS wyczerpuje znamiona należnych mi świadczeń z tego tytułu?Jeśli wykaże Pan, że gdyby nie wypadek i niezdolność do pracy osiągałby Pan dochód większy niż renta z KRUS to należy się Panu tzw. renta wyrównawcza lub odszkodowanie z tytułu utraconego dochodu. Sprawę należy dokładnie zbadać, ponieważ ma Pan przyznaną rentę z tytułu utraty widoków powodzenia na przyszłość, trzeba ustalić czy to faktycznie tak jest ta renta nazwana (bo dotyczy określonych sytuacji), czy przypadkiem nie jest to renta wyrównawcza.W przyapadku pytań proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi