Jump to content
Forum Odszkodowania

Odmowa uwzglednienia uszkodzenia ciala przez MTU

mrkeyo
 Share

Recommended Posts

Witam,

Wpierw może opisze sytuacje: Dnia 06.09.2013 doszło do kolizji drogowej. Auto Opel Astra jadące za mną nie wyhamowało i uderzyło w tył Matiza(którego byłem kierowcą). Nie wzywaliśmy policji ani karetki -- zostało spisane oświadczenie, w której kierowca Opla się przyznaje do winy.

Dnia 09.09 udałem się do lekarza, który zdiagnozował naderwane mięśnie szyjne, zalecił 7dni przebywania w kołnierzu ortopoedycznym (na który mam imienną fakturę).

Zgłosiłem szkode do TU ( w tym przypadku MTU). Które na moją szkode odpisuje ze według ich oceny auta jechał z zbyt małą prędkością aby do uszkodzeń mogło dojść , że według ich oceny nic mi nie jest i oni nie uwzględnią mojego wniosku o zadość uczynienie oraz nie wypłacą kosztów związanych z kołnierzem ortopedycznym. Czy mają zatem prawo nie wypłacić mi odszkodowania na tej podstawie ? Opel Astra - ma uszkodzony cały przód (mam zdjęcia - gril, oba reflektory, chłodnica), Matiz mam wgniecioną tylnią klape, zniszczony zderzak i wgniecioną konstrukcję nadwozia od strony bagaznika - mam orzeczenie i wycene rzeczoznawcy z MTU odnosnie auta.

Proszę o pomoc, na co moge się powołać i jak mam zdefiniować swoje stanowisko ? To jest przecież śmiech: skoro mam orzeczenie lekarskie, opinie rzeczoznawcy -- to czemu pisza coś takiego ?????? Nie rozumiem tego ... moze ktoś mi to wytłumaczy -- help!

Witam

Standardowe postępowanie ubezpieczalni żeby nic nie wypłacić. Proponuję napisać odwołanie, ale na 95% nie przyniesie efektu. Skontaktować się z kancelarią i skierować sprawę do sądu. Nie ma innego wyjścia.

Pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedź,

Odwołanie mam już im w formie przed sądowej wysyłać? Czy na razie tylko w formie 'zwykłego ' odowłania się od decyzji ?

Bo jeśli ich postrasze sądem, to glupio później sie z tego wycofywac i brac jakas kancelarię ...

2) Uraz w sumie nie wielki, fakt szyja mnie z 3tyg bolałą + zalecenie 7dniowego noszenia kołnierza ortopedycznego (bez L4), na chwilę obecną nie mam objawów i śmiało mogę isc do lekarza ort. o pismo z zakonczeniem leczenia (jest sens to na sucho odwlekac?) ,,

Pytanie brzmi : czy jest sens .. i czy to odszkodowanie/rekompensata za utrate zdrowia bedzie na tyle duża by tracic i siły i nerwy ? Bo jak wynajme kancelarię + opłaty sądowe -- a ugoda będzie na 300zł i jeszcze sąd orzeknie niską szkodliwość społeczną czy coś ... to się tylko ośmiesze... co sądzicie?