gregu Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 w wyniku wypadku zostałem skomplikowanego złamania kosci piszczelowej i strzałkowej. Miałem stabilizator zewnętrzny, od stycznia b.r, gwóźdź śródszpikowy. Ubezpieczyciel przyznał rentę czasową z uwagi na utracenie widoków na przyszłość, do października tego roku, a wiec kończy mi się za miesiąc. Kość się powoli zrasta, nawet jako tako chodzę o kulach, ale lekarz ortopeda mówi, że gwoźdź nosił 2 lata.Czy ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacania mi tej renty do czasu usunięcia zespolenia i zagojenia ran na tyle, że leczenie można uznać za zakończone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anlex Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 gregu wrote:w wyniku wypadku zostałem skomplikowanego złamania kosci piszczelowej i strzałkowej. Miałem stabilizator zewnętrzny, od stycznia b.r, gwóźdź śródszpikowy. Ubezpieczyciel przyznał rentę czasową z uwagi na utracenie widoków na przyszłość, do października tego roku, a wiec kończy mi się za miesiąc. Kość się powoli zrasta, nawet jako tako chodzę o kulach, ale lekarz ortopeda mówi, że gwoźdź nosił 2 lata.Czy ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacania mi tej renty do czasu usunięcia zespolenia i zagojenia ran na tyle, że leczenie można uznać za zakończone?Ubezpieczyciel jest zobowiązany do wypłaty renty przez okres w którym trwa niezdolność do pracy, zwiększone potrzeby lub utrzymuje się brak widoków powodzenia na przyszłość. Jeśli odzyska Pan sprawność, to renta może być cofnięta i nie ma na to wpływu to kiedy zostanie wyjęte zespolenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grazynka Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Hej Gregu.Miałabym do Ciebie pytanie. Zostawię swój adres e-mail. grazia23@onet.pl. Proszę o kontakt. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregu Posted October 2, 2013 Author Share Posted October 2, 2013 anlex wrote:Ubezpieczyciel jest zobowiązany do wypłaty renty przez okres w którym trwa niezdolność do pracy, zwiększone potrzeby lub utrzymuje się brak widoków powodzenia na przyszłość. Jeśli odzyska Pan sprawność, to renta może być cofnięta i nie ma na to wpływu to kiedy zostanie wyjęte zespolenie.Pytanie tylko co to znaczy: odzyskać sprawność. Skończyłem studia pedagogiczne i chce pracować z upośledzoną młodzieżą. Żeby pracować w tym zawodzie trzeba mieć mocne zdrowie. Mocne nogi. A tymczasem ja chodzę o kuli o jakimkolwiek dźwiganiu, bieganiu itp, nie ma absolutnie mowy. Ledwo mogę załatwiać czynności samoobsługowe, ale wymagam opieki, bo sam nie pojadę po zakupy, leki itd.I w takim stanie Ubezpieczyciel ma mnie zostawić bez środków do życia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anlex Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 gregu wrote:anlex wrote:Ubezpieczyciel jest zobowiązany do wypłaty renty przez okres w którym trwa niezdolność do pracy, zwiększone potrzeby lub utrzymuje się brak widoków powodzenia na przyszłość. Jeśli odzyska Pan sprawność, to renta może być cofnięta i nie ma na to wpływu to kiedy zostanie wyjęte zespolenie.Pytanie tylko co to znaczy: odzyskać sprawność. Skończyłem studia pedagogiczne i chce pracować z upośledzoną młodzieżą. Żeby pracować w tym zawodzie trzeba mieć mocne zdrowie. Mocne nogi. A tymczasem ja chodzę o kuli o jakimkolwiek dźwiganiu, bieganiu itp, nie ma absolutnie mowy. Ledwo mogę załatwiać czynności samoobsługowe, ale wymagam opieki, bo sam nie pojadę po zakupy, leki itd.I w takim stanie Ubezpieczyciel ma mnie zostawić bez środków do życia?O odzyskaniu sprawności / zdolności do pracy będzie decydował lekarz orzecznik, pomocne będą orzeczenia lekarskie ZUS. Rozumiem Pańskie obawy, ale może być tak " że zostanie Pan cudownie uzdrowiony" i ewentualne dochodzenia dalszej płatności renty będzie możliwe tylko przez sąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregu Posted October 5, 2013 Author Share Posted October 5, 2013 Orzeczenie ZUS o całkowitej niezdolnosci do pracy mam do lutego 2014r, zaś orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawnosci do pazdziernika 2013. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts