Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Częściowa amputacja opuszki kciuka w pracy- proszę o porade

tinki89
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Kilka dni temu podczas ręcznego wkładania na "dużą łyżkę" koparki mniejszą łyżkę przycisnęła mi ona kantem kciuk do metalowego elementu i nastąpiła częściowa amputacja opuszki kciuka lewego. Miałem założone rękawiczki, a na miejscu nie było sprzętu żeby inaczej to załadować. Od razu pojechałem do szpitala a brygadzista zgłosił ten fakt przełożonemu. Dostałem zwolnienie lekarskie wstępnie na 2 tyg. W dniu dzisiejszym bhp spisał zeznania i zaczyna zajmować się tą sprawą. Wypadek miał miejsce podczas pracy w godzinach nadliczbowych( pracę zaczynam o 7 a zdarzenie miało miejsce o 16:30) Czy pracodawca powinien to zgłosić do inspekcji pracy jako wypadek przy pracy? Czy bhpowiec może uznać tu moją winę bez zgłaszania wypadku do inspekcji pracy? Jakie mam prawa z tytułu tego wypadku? Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 3 miesiące temu...
Skontaktuj się z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy udzielą Ci fachowej porady i krok po kroku pokierują jak dochodzić odszkodowania powypadkowego i za uszczerbek na zdrowiu. Specjaliści z kancelarii pomagają również w zakresie odszkodowań komunikacyjnych, powypadkowych samochodowych i typowo wypadków w pracy. Polecam !