Witam.
W czerwcu 2012 uległem wypadkowi w pracy, leczenie zostało zakończone w listopadzie 2013 r. W wypadku doznałem poważnego urazu dłoni - wieloetapowe amputacje, przeszczepy skóry oraz ścięgien, itp. W związku z przebiegiem leczenia pozostały mi również rozległe blizny brzucha(22, 13 i 3,5 cm) związane z przeszczepem płata skórnego oraz uszypułowanego płata sieci(otwarcie powłok brzusznych). Nastąpił także znaczny zanik mięśni ramienia.
Właśnie rozpoczynam procedury związane z uzyskaniem odszkodowania i zastanawiam się czy przy orzekaniu trwałego uszczerbku ZUS musi wziąć pod uwagę blizny brzucha oraz zaniki mięśni czy tylko narząd który pierwotnie uległ uszkodzeniu, w tym przypadku dłoń?
To by było na tyle jeżeli chodzi o ZUS, kolejna kwestia dotyczy PZU...
Oprócz odszkodowania, spotkałem się również z czymś takim jak zadośćuczynienie...
Czy po uzyskaniu jednorazowego odszkodowania z polisy pracowniczej mogę się starać o zadośćuczynienie w związku z oszpeceniem, doznanym bólem i utratą sprawności organizmu czy może odszkodowanie i zadośćuczynienie są pojęciami tożsamymi?
Będę wdzięczny za każdą uzyskaną informację odnośnie moich wątpliwości.
Pozdrawiam.