aldi_n Opublikowano 25 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Pare dni temu mialam stłuczkę. Na miejscu była policja. Spisali dane moje i sprawcy. Powiedzieli ktos jest winny i jak notatka bedzie wyglądać. Samej notatki nei wypisali w naszej obecności i tym samym nie widziałam treści notatki.Na drugi dzień poszłam na komendę, tam poprosiłam o wgląd i ksero notatki. Nie udostępniono mi jej twierdząc , że niemam do tego prawa.Uważam, że jako osoba która bezpośrednio jest związana z daną sprawą mam bezwzględne prawo do wglądu i tym samym do otrzymania ksera notatki. Niezgodne z prawem też było to , że policjanci nie wypisali notatki przy mnie.Moje pytanie: Czy policja ma prawo nie udostępnić mi wglądu do notatki sporządzonej w dniu kolizji drogowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trb Opublikowano 26 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 Sama sobie odpowiedziałaś na zadane pytanie.Jestem sam ciekaw na podstawie jakiego przepisu nie wydali notatki uczestnikowi wypadku.Moim zdaniem coś tu śmierdzi ze strony policji. Może drugi uczestnik to jakiś znajomy smerfów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 muszą wydać notatkę, niestety Tobie odpłatnie, Ubezpieczalniom na mocy prawa za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Pablo_1st wrote: muszą wydać notatkę, niestety Tobie odpłatnie, Ubezpieczalniom na mocy prawa za darmo Wczoraj bylem na Komendzie po ksero notatki za kolizje, jaka mialem w listopadzie ubieglego roku. Wydali bez problemu, nic nie musialem placic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Moze dlatego ze to tylko ksero nie odpis. Przyda sie tylko na uzytek domowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luca Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 odres policjiadres do doręczeń (twój)żeby dostać taką notatkę piszę się wniosek o następującej treści. Jako poszkodowany wnoszę o wydanie mi odpisu notatki Policyjnej o zdarzeniu/wypadku drogowym z dnia........zawierającej: dane sprawcy wypadku, określenie pojazdów biorących udział w zdarzeniu, nr polisy OC sprawcy oraz infor. gdzie pojazd był ubezpieczonyOpłate za wydane dokumenty uiszczę zgodnie z obowiązującymi przepisamipodpis data miejscowaoś Policja ma obowiązek taką notatkę wydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aga25 Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Musisz napisać podanie o odpis z notatki policyjnej i złożyć na komendzie no i uiścić opłatę skarbową (ja płaciłam 17 zł) . dostałam odpis bez problemu w ciągu tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anika Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Witam. Jakiś czas temu miałam wypadek: zostałam potrącona na pasach. Na miejsce została wezwana policja. Mam potłuczenia całego ciała, wybity bark i złamany nadgarstek. Chciałabym się starać o odszkodowanie z OC sprawcy. Jak mam pozyskać notatkę policyjną? Czy policja w ogóle wyda mi taki dokument? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam, jako osoba poszkodowana ma Pani prawo uzyskać notatkę policyjną z danymi sprawcy. Z niej uzyskuje Pani dane pojazdu sprawcy potrzebne do zgłoszenia szkody i uzyskania odszkodowania. Radzę wystosować pismo do policji albo udać się tam osobiście z prośbą o wydanie notatki ze zdarzenia. Policja w ciągu dwóch tygodni powinna udostępnić ten dokument. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku komunikacyjnym. Dowie się Pani więcej w temacie uzyskania odszkodowania. Radziłabym też zastanowić się nad współpracą z jakąś Kancelarią Odszkodowawczą. Eksperci rzetelnie ocenią Pani szkodę i poprowadzą sprawę w zamian za procent od uzyskanego świadczenia. Pani uraz jest poważny, więc może warto przemyśleć współpracę ze specjalistami w tej dziedzinie. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi