dedal Posted February 25, 2008 Share Posted February 25, 2008 witam, mam pytanie, kiedy przedawniają się roszczenia wynikłe z wypadków przy pracy? miałem taki 3 lata temu i nie wiem czy jest jeszcze sens bawić się w to?mialem zlamaną nogę, wypadek na budowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Czy wypadek był uznany za wypadek przy pracy? Tzn. czy było prowadzone postepowanie powypadkowe przez pracodawcę (bhpowca) i czy masz protokół, ze wypadek zostal uznany za wypadek przy pracy?Od odpowiedzi na te pytania zalezy cala reszta odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dedal Posted February 26, 2008 Author Share Posted February 26, 2008 tzn jak zależy?wypadek został uznany za wypadek w pracy, tak wynika z protokołu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted February 27, 2008 Share Posted February 27, 2008 I nikt Cie nie poinformowal w pracy, ze mozesz zlozyc do ZUSu wniosek o odszkodowanie? Zrob to teraz. Napisz do pracodawcy wniosek o przyznanie jednorazowego odszkodowania. Z najnowszych opinii prawnych wynika, ze roszczenia wypadkowe z tyt. wyp. przy pracy sie nie przedawniaja po 3 latach tak jak inne roszczenia ze stosunku pracy. Szybciutko napisz taki wniosek i zloz u pracodawcy z potwierdzeniem na swojej kopii pisma DATY, kiedy skladasz ten wniosek. Pracodawca dolaczy do tego dokumentacje powypadkowa, ktora musi miec, bo przechowuje ją 10 lat i wysle do ZUSu. ZUS wezwie Cie na komisje lekarską w celu ustalenia uszczerbku na zdrowiu w wyniku tamtego wypadku. Musisz ten wnisoek zlozyc razem z drukiem N9 wypelnionym przez lekarza, ktory Cie wtedy leczyl. Taki druk powinienes dostac w swoim zakladzie pracy, moze od bhpowca albo od kadrowej.Moim zdaniem - warto to zrobic, gdyz w chwili obecnej odszkodowania z tyt. wypadku przy pracy to prawie 500 zł. za kazdy procent uszczerbku. Przy zlamaniach troche tych procentow pewnie jest... Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts