Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

problem z odszkodowaniem - szkoda osobowa uraz kręgosłupa

Thunderice
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W czerwcu tego roku zostałem poszkodowany w wypadku drogowym, na pojazd którego byłem pasażerem z tyłu najechał inny pojazd. W wyniku zdarzenia badanie w SOR wykazało: stan po urazie głowy, przeciążenie kręgosłupa w odcinku szyjnym z ograniczeniem rotacji głowy, stłuczenie barku prawego, stłuczenie kręgosłupa w odcinku Th i L, podejrzenie wstrząśnienia mózgu. Bezpośrednio po zdarzeniu odczuwałem silne bóle głowy zawroty głowy mdłości, promieniujący do prawego nadgarstka ból prawej ręki, ból kręgosłupa. Podjęte leczenie w poradni chirurgicznej - zalecony kołnierz ortopedyczny 4tyg, skierowanie do poradni neurologicznej (pierwsza wizyta w naszym kraju musiała być prywatna bo na NFZ czekałbym pół roku) gdzie zlecono MRI kręgosłupa C i L-S opis- obniżenie wysokości i sygnału krążka mk na poziomie L5-S1, na poziomie L5-S1 centralne uwypuklenie krążka mk spłyca zachyłki,w trzonie C5 i S1zmiany ogniskowe o wysokim sygnale w T2 i stir, niskim i pośrednim w T1o wym. 4mm i 6mm - nietypowe naczyniaki, poza tym krążki międzykręgowe, trzony kręgowe prawidłowej wysokości i sygnale MR, przepuklin, stenozy nie stwierdza się, rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych. Zastosowano leczenie farmakologiczne min lekami obniżającymi napięcie mięśni przykręgosłupowych. Farmakologia pomogła, do tego fizykoterapia. Lekarz neurolog w karcie zapisał, okres ostrego leczenia został zakończony okresowo zalecił wizyty kontrolne w poradni neurologicznej i POZ. Ponadto opisał w badaniu przedmiotowym, ograniczona ruchomość odc C i LS, stwierdził pourazowy zespół bólowy kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego z objawami korzeniowobólowymi. W karcie wpisał też coś takiego 01P=01L i 04P=04L/ i coś dopisał za ukośnikiem ale nie jestem w stanie odczytać (jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o rozszyfrowanie). W chwili obecnej odczuwam wieczorami i w nocy bóle kręgosłupa choć mniejsze niż na początku oraz dość częste bóle głowy, okresowo też promieniujące bóle prawej ręki dodam, że jest to u mnie ręka wiodąca. Z uwagi na traumę po zdarzeniu podjąłem leczenie w PZP - zastosowana farmakologia i na razie idzie to wszystko w dobrym kierunku. Trochę ponad miesiąc temu zgłosiłem sprawę do TU i ku mojemu zdziwieniu otrzymałem pismo informujące, że zostało mi przyznane zadość uczynienie w wysokości i tu uwaga 1035zł, zostało mi one przelane na konto. Z czego 35zł to koszt zakupu kołnierza. TU odmówiło mi zwrotu kosztów dojazdu na leczenie, zwrotu kosztów prywatnej wizyty. Oczywiście odwołałem się od tego pisma. Chcę dodać, że w pierwszym piśmie które przesłałem do TU zażądałem odszkodowania w wysokości 23,5tyś. wraz z zadośćuczynieniem za krzywdę i ból zgonie z KC. Na moje odwołanie likwidatorka odpowiedziała dość szybko i zaproponowała ugodę jak to określiła "w kwocie łącznej 2000zł" i miałem odpisać mailem czy się zgadzam. odpisałem, że kwota za niska i tak wymieniając maile doszła do kwoty łącznej 3000zł. Cały czas zastanawiałem się ( i tu przestroga dla innych) o co chodzi z tym zapisem łącznej , łącznej do czego? w kolejnym mailu zapytałem likwidatorki. Odpowiedź przyszła zaskakująca łącznej to znaczy z tym co już wypłaciliśmy. Nie zgodziłem się i zażądałem kopii orzeczenia lekarza o wysokości uszczerbku oraz aktualnej tabeli procentowej uszczerbków i czekam. Sprawa na 99% z mojej stronty trafi do sądu cywilnego i w związku z tym mam pytanie czy przed złożeniem pozwu mam sam dodatkowo prywatnie zwrócić się do lekarza orzecznika, czy mogę o to wnioskować podczas rozprawy? czy jeśli miałem uraz z różnych punktów tabeli to czy procenty się sumują czy są jakoś inaczej wyliczane? . Likwidator TU twierdzi, że ból to jest moje subiektywne odczucie a urazy kręgosłupa ujawnione w MRI mogły powstać wcześniej, że leczenie w PZP wcale nie musi wiązać się z wypadkiem, ze nie wykazałem, iż zlecona rehabilitacja dotyczyła tylko leczenia po wypadku itd. itd.

Witam,

mogę panu pomóc w uzyskaniu odszkodowania.Pracuję dla firmy odszkodowawczej DRB,króra w profesjonalny sposób zajmie się pana sprawą.Mogę uwowić pana z naszym przedstawicielem,który przekaże wszystkie informacje jak dalej postępować w pańskiej sprawie.Mój tel kontaktowy 606909644.

Witam,jeżeli chodzi o sumę jaką ci zaproponowano to przyznam ze jest za mała.W takiej sytuacji gdy TU podnosi kwotę do 3000 to juz wiadomo ze kwota za twoj uszczerbek powinna być znacznie wyższa.Dlatego wysłali ci umowę ugodową.Na twoim miejscu radziłabym wsiąść odpowiednią firmę która się tym zajmuje.Firma nie tylko pomoże ci w odszkodowaniu za doznany uszczerbek i zadośćuczynienie ale również zwrot za prywatne wizyty lekarskie,rehabilitacje,wszystkie zakupione leki i rzeczy związane z tym wypadkiem oraz wszystkie koszta za dojazdy do placówek medycznych.Polecam firmę Votum bardzo dobra,poczytaj na forum i sam zadecyduj.Obecnie jestem w trakcie leczenia i jeżdżę na rehabilitacje.Ale wszystkim zajmuje się firma.Pozdrawiam

W związku z rzuconym przeze mnie tematem mam prośbę do tych wszystkich firm typu ERW DRB itp.oferujących swoje usługi w zakresie pomocy w odzyskaniu odszkodowań NIE PROSIŁEM O WRZUCANIE REKLAM FIRM TYLKO O ODPOWIEDŹ NA MOJE PYTANIA. Jakoś w moim tekście nie ma prośby typu SZUKAM FIRMY żeby dać jej za podpis pieczątkę radcy prawnego lub adwokata 1/4 należnego mi świadczenia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

PYTANIA DO TEMATU:

1. Czy przed złożeniem pozwu mam sam dodatkowo prywatnie zwrócić się do lekarza orzecznika, czy mogę o to wnioskować podczas rozprawy?

2. Czy jeśli miałem uraz z różnych punktów tabeli to czy procenty się sumują czy są jakoś inaczej wyliczane?

3. Czy ktoś wie co oznacza zapis w karcie choroby

01P=01L/

04P=04L/ i coś za ukośnikiem ale z uwagi na charakter pisma lekarza nie do odczytania. ( być może chodzi o ograniczenie ruchomości kręgosłupa szyjnego w tzw skali lovettte'a)

Dziękuję. To jest konkretna odpowiedź :-) wiem, że zadośćuczynienie nie jest liczone od procenta. W moim odwołaniu to podniosłem i powołałem się na konkretne orzeczenia sądów. Przy okazji mojego wypadku zapoznałem się z wieloma wykładniami, komentarzami KC i ustawami dot. ubezpieczeń. Dziękuję raz jeszcze ERW za konkretne odpowiedzi! Co do firm sa i takie które chcą kasy (u mnie to było 123zł) za to tylko aby mogły się zwrócić do orzecznika w celu uzyskania informacji czy warto w ogóle zająć się danym klientem i wiem co mówię bo na taką trafiłem (oczywiście zrezygnowałem z ich pomocy) choć większość podejmuje się w zamian za określona prowizję od uzyskanej ostatecznej kwoty. A z tym opisem w karcie udam się po prostu do lekarza i zapytam bo podczas ostatniej wizyty po prostu zapomniałem!

A czy może wiecie jaka kwota wypada za 1% uszczerbku w TU HDI / WARTA chodzi o polisę OC? gdzie to jest opisane, gdzie szukać? bo np. w PZU w moim przypadku 1% - 600zł w ubezpieczeniu grupowym w pracy.

Chodzi mi o wypłacaną, przez TU z tytułu OC sprawcy, kwotę za 1%. Na jakiej podstawie to się wylicza? W ubezpieczeniu grupowym w pracy mam jasno napisane 1% to 600zł więc jeśli uszczerbek wynosi np. 5% to jest 5x600zł=3000zł, a jak to wygląda z tyt OC komunikacyjnego sprawcy nie licząc do tego zadośćuczynienia (bo tu jest to kwestia uznaniowa), powiedzmy gdyby wyliczony został tylko uszczerbek na zdrowiu z tabel uszczerbków?

Kolego z ERW ja nie chcę wiedzieć ile w sumie dostanę, interesuje mnie tylko to jaką wartość ma 1% w TU, czy faktycznie tak jest, że to kwestia uznania że przy identycznej ocenie np. 1% kowalski dostanie kwotę X a Nowak kwotę Y. Ja wiem w czym może być nasze niedogadanie zamiennie stosujemy słowo odszkodowanie i zadośćuczynienie, bo odszkodowanie jest wypłacane za szkodę materialną a nie osobową, ale mi chodzi tylko o ten uszczerbek zdrowotny powiedzmy w formie materialnej a całą resztę tą krzywdę, szeroko rozumianą uciążliwość pomińmy. Bo jeśli tak jest jak piszesz to coś mi tu nie gra, jak TU może stosować taką dowolność to po co by się posługiwali tabelami jak raz uznaniowo za np odcięty palec dali Nowakowi np 1000zł a w identycznej sytuacji za odcięty taki sam palec Kowalskiemu 10000zł. Tak być chyba nie może. Zróżnicowanie kwot moim zdaniem mogło by nastąpić i następuje dopiero wtedy gdyby zastanowić się do czego ten palec był używany np. Nowak dłubał nim w nosie, a Kowalski był mistrzem olimpijskim w strzelaniu czyli wszystko do worka z tzw. krzywdą zmianą trybu życia itp. i tej kwoty nie ustalimy bo tu jest ta indywidualność i uznaniowość ale osobno są konsekwencje zdrowotne , ucięty palec to ucięty palec więc ile za ten np 1% z tabel. Chyba teraz wyłożyłem wszystko i jaśniej się nie da.

No to widzę, że mamy kolejny bubel prawny, o ile rozumiem zróżnicowanie z tyt krzywdy wieku itp. to nie rozumiem różnic z tytułu uszczerbków. No ale jak to w Polsce nic nie może być dobre od początku do końca. Chociaż w kilku orzeczeniach sądów znalazłem takie informacje, że skoro uszczerbek można mniej więcej wycenić wg tzw. % i tabel tak już krzywdy nie da się ocenić jednakowo i wtedy zachodzi ta uznaniowość sądów. Stąd to moje dociekanie o wartość 1%. Jak uda mi się znaleźć ten wyrok to go wrzucę. No szkoda, że to zależy tylko i wyłącznie od likwidatora i od jego humoru i tego jak zaczął dzień, czy go szef na dzień dobry nie zj.......! Dziękuję

Thunderice mogę Ci podać linki do tabel uszczerbków ale nie mogę tu na forum ich wkleić bo mam komunikat żem za "młody" tu jest. Podaj swój mail to Ci podeślę linki, chyba, że sam skorzystasz z pomocy dziadka GOOGLE.